Izložba o Sonji Savić otvorena u Puli

Izložba o Sonji Savić otvorena u Puli

Izložba je otvorena u okviru Pulskog filmskog festivala uz prisustvo brojne publike

0
Foto: Umetnička galerija Nadežda Petrović

U saradnji sa Srpskim kulturnim centrom u Puli, Umetnička galerija „Nadežda Petrović” iz Čačka organizovala  je u Puli multimedijalnu izložbu „Sonja Savić – devojka iz grada”. Na ovaj način je u najpoznatijem Filmskom centru bivše Jugoslavije promovisana zaostavština ove velike glumice.

– Na ceremoniji svečanog otvaranja 11. jula govorili su Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli, Miroljub Vučković, direktor međunarodnih projekata u Filmskom centru Srbije i Goran Petrović, generalni konzul Republike Srbije u Rijeci kao i predstavnici Galerije, Mirjana Racković, muzejski savetnik i ja kao autor i koautor izložbe. Izložbu je svečano otvorila Gordana Restović, direktorka Pulskog filmskog festivala, kaže Predrag Živković, kustos Umetničke galerije „Nadežda Petrović”.

Važan jubilej i pokloni za Legat Sonje Savić

Ovom izložbom obeležen je važan jubilej – 35 godina otkako je Sonja Savić dobila Zlatnu pulsku arenu za glavnu žensku ulogu u filmu „Šećerna vodica” Svetislava Bate Prelića, a za samu izložbu se vezuju još neke zanimljivosti.

– Interesantno je da je bilo predviđeno da ova izložba bude postavljena na prošlogodišnjem Pulskom festivalu, ali je usledila molba Filmskog centra Srbije da podelimo ili ustupimo termin izložbi fotografija Milene Dravić i promociji monografije o njoj. Taj događaj se završio njenim gostovanjem i petnaestominutnim aplauzom prepune Pulske arene, a samo par meseci kasnije ona je preminula, otkriva Živković.

Tokom izložbe, Umetnička galerija „Nadežda Petrović” primila je vredne poklone koji su ušli u sastav Legata Sonje Savić. To su pismo Milene Dravić Sonji Savić koje je poklonila Tatjana Nježić, autorka monografije o Mileni Dravić i portret Sonje Savić koji je izradila akademska slikarka Jelena Tijanić Savić koja ga je lično i uručila.

POSTAVI ODGOVOR