[rstr_selector]

Izložba radova dece iz hraniteljskih porodica

U dvorištu čačanskog Narodnog muzeja sutra će u 12.00 sati biti otvorena izložba radova nastalih u protekla dva meseca u okviru radionice „Oslikajmo tradiciju“, u kojoj su učestvovala deca uzrasta od 7 do 15 godina iz hraniteljskih porodica. Projektom je koordinirala Branka Tanasijević, predsednica Udruženja hranitelja Moravičkog okruga „Detelina sa četiri lista“, dok su u direktnom radu sa decom bile Ivana Ćirjaković, viši kustos-etnolog iz Narodnog muzeja u Čačku i Snežana Jeftić, diplomirani defektolog.
Ivana Ćirjaković kaže da su deca kroz ovu radionicu imala priliku da se upoznaju sa narodnom tradicijom našeg kraja.
– Projekat je zamišljen kao radionica za decu školskog uzrasta smeštenu u hraniteljske porodice na teritoriji Čačka. Deset učesnika je imalo priliku da se upozna sa narodnom tradicijom našeg kraja. Radioničarski rad se sastojao iz dva segmenta. U prvom su učesnici radionice bili upoznati sa osnovnim elementima naše narodne tradicije i predmetima iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Čačku. U drugom segmentu su imali priliku da na osnovu vezenih motiva na predmetima od tekstila iz etnološke zbirke Muzeja ukrase upotrebne predmete, majice, platnene torbe i slično bojama za tekstil i na taj način tradicionalne motive učine ponovo aktuelnim. Pored tekstila, izradili su i ukrasili vezom čestitke od papira koristeći slične motive. U toku radionica upoznali su se sa našom bližom okolinom kroz posetu Ovčar Banji, manastirima Blagoveštenje i Nikolje, obišli su i Banjski potok i vozili se katamaranom, čime je prošireno znanje učesnika radionice o prošlosti našeg kraja.

Saradnja sa Udruženjem hranitelja Moravičkog okruga traje već nekoliko godina i radionice su postale tradicionalne.

– Ovo je četvrti put da sa ovim udruženjem radimo slične projekte, jer su deca lepo prihvatila našu saradnju i vrlo su im interesantne ovakve radionice. Svaki put izaberemo neku temu koja bi bila interesantna njihovom uzrastu i na radionicama se lepo družimo, a ja se iskreno nadam nastavku saradnje, rekla je Ivana Ćirjaković.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести