Izložba slika naivne umetnosti u Narodnom muzeju

Izložba slika naivne umetnosti u Narodnom muzeju

0

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku, večeras u 19 časova biće otvorena izložba slika iz postavke Galerije naivne umetnosti iz Kovačice.

Delfina Rajić, direktorka muzeja kaže, da će posetioci imati retku priliku da vide brojna dela naivnih slikara iz Kovačice, čija se umetnost danas u svetu posmatra kao fenomen.

– Prema brojnim izvorima naivna umetnost u Kovačici je rođena krajem tridesetih godina prošlog veka. Prvi slikari u ovom mestu su kopirali egzotične prizore sa razglednica i fotografija, oslikavali su zamkove, gondole, lavove…neopterećeni znanjem o likovnoj umetnosti i tehnikama. Slikali su iz zadovoljstva i hobija, a platnu su pristupali čistog srca. Kasnije su se oslobodili kopiranja i počeli su slikati svakodnevni život Kovačice, odnosno, radove na njivi, narodne i verske običaje, kulturu i tradiciju. Slikari naive iz Kovačice svetu su podarili na desetine hiljada slika. Najveća zbirka se nalazi upravo u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, koju će Čačani moći da vide. Ovaj fenomen masovnosti slikara i njihovih dela, je uvrstio Kovačicu među najveće centre naive u zemlji i svetu – rekla je Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR