Izložba „U izolacijiˮ od sutra u Čačku

Izložba „U izolacijiˮ od sutra u Čačku

„Hteli smo da vidimo kako se fotografi snalaze u tim novonastalim okolnostima, u periodu izolacije, kada je čovek bio ograničen sa kretanjem i nije imalo mogućnosti da se uobičajeno radiˮ

0
Izlozba "U izolaciji"

U galeriji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Disˮ u Čačku, sutra u 19 časova biće otvorena izložba umetničkih fotografija pod nazivom „U izolacijiˮ. Izložbena postavka sastoji se od fotografija primljenih na konkurs Foto-saveza Srbije koji je organizovan tokom vanrednog stanja. Izložbu će otvoriti Milenko Savović, majstor fotografije, član Umetničkog saveta Foto saveza Srbije.

– Od kada su nastali problemi sa koronom, počele su neke od naših aktivnosti da se pomeraju, stopiraju, odlažu, otkazuju i tako dalje, pa smo došli na ideju da napravimo jedan konkurs u okviru Foto-saveza Srbije. To nije bio javni poziv za građanstvo, već samo za članove Foto-saveza koji imaju određena zvanja ili su aktivni članovi saveza u tom fotografskom delovanju. Na konkurs je prispelo nekoliko stotina radova i onda smo se organizovali na nivou Umetničkog saveta foto-saveza koji ima sedam članova pa je svake sedmice jedan od članova birao najbolje od pristiglih radova. Na kraju se formirala jedna izložba od oko 60 umetničkih fotografija koju smo putem interneta žirirali i dodelili nagrade i pohvale. Uslov je bio da se šalju samo fotografije nastale u tom periodu izolacije, kada je čovek bio ograničen sa kretanjem, nije imalo mogućnosti da se uobičajeno radi. Hteli smo da vidimo kako se fotografi snalaze u tim novonastalim okolnostima, tako da su razni pristupi bili, od snimanja detalja, nekih makrosnimaka, do snimanja onoga što se može videti kroz prozor, sa terase ili druge neke situacije koje se dešavaju u kući u to vreme kada su svi na okupu, kao što je recimo međusobno podšišivanje, gajenje cveća, događaji sa kućnim ljubimcima.

Put izložbe se još uvek ne zna

– Izložba je prvo bila postavljena u Banatskom Brestovcu jer u tom kraju imamo ljude koji su aktivni i rade organizaciju oko štampanja tih radova koji u startu nisu bili planirani za printanje i kačenje, već smo mislili samo da uradimo neku virtuelnu izložbu. Sada će biti u Čačku, a mislim da će u nekom periodu biti i u Beogradu, ali sve zavisi od fotografskih klubova i galerija u Srbiji.

Festival fotografije narednog vikenda u Valjevu

– S obzirom na to da je glavno godišnje dešavanje Foto-saveza Srbije, odnosno Festival fotografije, trebalo da bude održano u proleće, a potom je odloženo, ovom prilikom bih najavio da će narednog vikenda, odnosno od petka 18. do nedelje 20. septembra to događanje biti u Valjevu. Na našoj najjačoj republičkoj izložbi Foto-saveza biće i niz drugih izložbi, kao i promocija knjiga koje su u međuvremenu izašle od autora fotografa, rekao je Milenko Savović.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR