[rstr_selector]
Foto: Pozivnica_Narodni muzej Cacak

Изложба „Вечито“ у Чачку до 31. марта

Изложба под називом ,,Вечито“, посвећена стогодишњици рођења Богдана Богдановића, великана југословенске и српске архитектуре и педесетогодишњици Идејног решења Спомен-парка борбе и победе, биће отворена у среду 22. фебруара у 19 часова у Народном музеју у Чачку.

Овом изложбом започиње манифестација „Чачак, национална престоница културе 2023 – Чачанска родна“, а током трајања изложбе посетиоци ће моћи да присуствују различитим програмима и догађајима, најављује Делфина Рајић, директорка Народног музеја.

– Изложба је посвећена Богдановићевом целокупном стваралачком опусу, са посебним освртом на његов капитални неимарски подухват у Чачку – Спомен-парк борбе и победе. Програм изложбе обухвата низ догађаја, као што су пројекције филмова, стручно вођење кроз изложбу, ликовне радионице за децу као и једнодневни стручно-научни семинар са серијом предавања и радионица у дану свечаног затварања. У програму ће учешће узети и стручњаци Завода за заштиту споменика културе Краљево. После њихове реконструкције и истраживачких резултата, чачански Споменик је добио нов прилаз тумачењу архитектуре Споменика и припремљен је предлог за утврђивање статуса културног добра знаменитог места. Главни корпус изложбе посвећен је неимарском и списатељском стваралаштву професора Богдановића. Посебна поставка са темом монографског приказа Спомен-парка борбе и победе у Чачку приказује комплетан историјат пројектовања и изградње овог значајног меморијала и укључује историјску грађу, први пут изложену јавности. Изложба ће бити на репертоару Народног музеја у Чачку до 31. марта.

Аутор, кустос и ликовни идентитет изложбе: мр Маре Јанакова Грујић Рецензент изложбе: проф. др Александар Кадијевић Фотографија: Предраг Новаковић Организатор: Народни музеј Чачак Термин поставке: фебруар – 31. март 2023.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *