JKP „Gradsko zelenilo“ ne odlučuje o seči stabala

JKP „Gradsko zelenilo“ ne odlučuje o seči stabala

Direktor čačanskog „Gradskog zelenila“ kaže da konačnu reč po pitanju uklanjanja stabala imaju komisije i inspekcija, dok Javno preduzeće samo izvršava dobijeni nalog

0

Dragan Nikolić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradsko zelenilo“, odgovara na zamerke koje im je dr Aleksandar Radojević uputio zbog seče starih stabala. On najpre podseća da je „Gradsko zelenilo“ samo ruka Komisije, bez ikakvog uticaja na konačnu odluku o tome šta će biti posečeno. Inspekcija i Komisija im upućuju nalog prema kome preostaje da se obavi posao.

– Nemamo pravo glasa, ni učešća, jednostavno izvršavamo prispele naloge. Da nismo mi, neko drugi bi to radio. Radi se o čistom nepoznavanju funkcionisanja grada i same procedure, jer „Gradsko zelenilo“ nema nikakve veze sa donošenjem te vrste odluka. Apsolutno smo nenadležni za sistemski deo. Koju će ulicu grad da rekonstruiše, kakav će projektni zadatak dati „Gradac“, mi ne možemo unapred znati, kaže Nikolić.

Kritike pokazuju nepoznavanje funkcionisanja grada i sistema

Dodaje da su im do sada iz Grupe građana „Za napredniji Čačak“ više puta tražili informacije od javnog značaja za svako drvo, pa veruje da sada imaju praktično podjednak broj dokumentacije. Pitanje za njih je, kaže, način funkcionisanja i donošenja odluka od strane Komisije, a ne kako je „Gradsko zelenilo“ nešto obavilo po nalogu. Inspekcija najpre izdaje nalog da se izvrši provera i procena, nakon čega Komisija koju formira grad Čačak donosi konačnu odluku o orezivanju ili uklanjanju određenog stabla. Samo po sebi, „Gradsko zelenilo“ za tako nešto nema nikakve ingerencije, naglašava direktor.

Iako upravlja javnom površinom, „Gradsko zelenilo“ nema pravo da bez saglasnosti ukloni neko stablo. Podsećamo, na osnovu nedavne Izmene Odluke o održavanju javnih zelenih površina, biće povećane novčane kazne za pravna i fizička lica koja bez odobrenja nadležnog organa budu preduzela seču. Mada se Odluka odnosi i na javna preduzeća, Nikolić ističe da njeno pravno razjašnjenje treba tražiti od Gradske uprave za urbanizam, koja je i donela odluku uz asistenciju nadležnih službi, inspekcija i gradskog rukovodstva.

POSTAVI ODGOVOR