JKP ,,Vodovod“ Čačak: Velika količina padavina iazvala probleme sa izlivanjem kanalizacije

JKP ,,Vodovod“ Čačak: Velika količina padavina iazvala probleme sa izlivanjem kanalizacije

Đinić: ,,Glavni uzrok problema je taj što atmosferska kanalizacija u Čačku ne prati fekalnu kanalizaciju u pojedinim ulicama i delovima grada, tako da se površinska voda bukvalno sliva u fekalnu kanalizaciju“

0
Foto: Dženarika Info

Pljusak koji je tokom noći pogodio Čačak doveo je do pojave postupa, odnosno nemogućnosti fekalne kanalizacije da primi vodu. Pune su pojedine šahte i podrumi u gradu. To je nešto što se redovno dešava po ovakvom vremenu, a kada do toga dođe radnici Vodovoda su tu da problem reše. Od noćas do jutros primili su više od 20 poziva građana čiji su podrumi puni vode. Radnici su na terenu i očekuju da će celog dana biti angažovani na rešavanju ovih problema, kaže Vladimir Đinić, šef službe za održavanje i izgradnju u gradskom vodovodu

Šahte i podrumi puni vode 

– U toku noći, nakon onog velikog pljuska oko 5 sati, primili smo dva poziva građana, a od 7 sati jutros do sada je stiglo više od 20 poziva iz svih delova grada. Naše ekipe su na terenu i rešavaju problem, a reč je o takozvanim postupima, odnosno situacijama kada zbog ogromne i obilne količine padavina fekalna kanalizacija ne može da primi svu tu vodu. Šahte su pune, ljudima se pune podrumi od atmosferskih voda. A to je sa jedne strane prouzrokovano nesavesnim postupanjem građana koji su uveli svoje površine behatona, garaža i raznih stambenih objekata u fekalnu kanalizaciju, što je zakonom zabranjeno. Tako da ta količina vode pričinjava veliki problem. To sad mora polako da otekne. Znači naša ekipa dođe, otvori te problematične šahte koje prijave građani. Međutim, u gotovo svim slučajevima su to postupi, odnosno pune šahte gde mi čekamo da ta voda prirodno otekne. Jer tu ne možete ništa da uradite kada je zapunjenost 100%. A znamo da fekalna kanalizacija nikada nema 100% zapunjenost nego se uvek ostavi nekoh 20% za primanje štetnih gasova i nekih drugih stvari.

Pozivi stižu iz svih delova grada

Ne postoje delovi grada koji su više ili manje ugroženi izlivanjem kanalizacije usled obilnih padavina, pozivi građana Vodovodu stižu iz celog grada, kaže Đinić. Iako je upuštanje otpadnih voda u kanalizaciju za odvođenje atmosferskih voda zakonom zabranjeno, kada dođe do ovakvih situacija građani se drže onog pravila da nužda menja zakon, navodi sagovornik.

– Nema dela grada iz koga nam se danas nisu javljali ljudi. To je univerzalno pravilo da kad velika količina kiše padne za kratko vreme, imamo problem u celom gradu. Jer sve što padne mora negde da otekne. Nigde nemate zadržavanje vode na ulici, već to uvek ode u slivnike ili u fekalnu kanalizaciju. Pomenuću ponovo nesavesne građane. U ovakvoj situaciji to ljudima može da bude spas da otvore šahtu od fekalne kanalizacije i bukvalno povuku vodu sa ulice pa ta dodatna voda napravi problem. Iako napominjem da je to zabranjeno, kada nekoga muka natera on pribegava raznim stvarima. A glavni uzrok problema je taj što atmosferska kanalizacija u Čačku ne prati fekalnu kanalizaciju u pojedinim ulicama i delovima grada, tako da se površinska voda bukvalno sliva u fekalnu kanalizaciju.

Iz Vodovoda apuluju na strpljenje i dodaju da će radnici izaći na teren kod svih onih koji su problem prijavili.

– Samo malo da se strpimo, a naša ekipa izlazi na teren po redosledu prijavljivanja kod svih građana, bez obzira da li je reč o postupu ili ne. Mi ne znamo u čemu može da bude problem kada ga građanin prijavi, sve dok ne izađemo na teren. Ali činjenica je da ljudi imaju veliki problem sa izlivanjem i to je sada viša sila.

Građani mogu prijavljivati probleme Vodovodu na telefon 032/ 55 62 524, 24 sata dnevno, radnim danima i vikendom.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR