JKP za grejanje ,,Čačak“: Gasa za sada ima dovoljno, spremni smo za...

JKP za grejanje ,,Čačak“: Gasa za sada ima dovoljno, spremni smo za početak grejne sezone

Imajući u vidu probleme u svetu sa obezbeđivanjem gasa, Ćalović napominje da će, u slučaju problema, u Čačku postojati mogućnost supstitucije gasa drugim energentima

0
Foto: Dženarika Info

Svi toplotni izvori kojima gazduje Javno komunalno preduzeće za grejanje „Čačak“, spremni su za predstojeću grejnu sezonu, kaže Danko Ćalović, direktor ovog javnog preduzeća. Hladne probe počinju danas, a interne tople probe, koje potrošači za sada neće osetiti, od srede kada se očekuje da Srbijagas stavi gas na raspolaganje preduzeću za grejanje ,,Čačak“, objašnjava Ćalović.

– Sve remonte koje je trebalo uraditi uradili smo tokom letnjeg perioda. Svi toplovodi na sistemu daljinskog grejanja stavljeni su pod pritisak i pripremljeni za predstojeće hladne dane i hladne i tople probe. U fazi ispitivanja je još jedino krak toplovoda Sveti Sava – Radiše Poštića, kao i priključni toplovod za Ulicu Stoje Tošić, brojevi 8, 10 i 12, zbog izvođenja radova na izgradnji zgrade u Aveniji Lipa. Preduzeće počinje sa hladnim probama danas, a sa toplim probama od dana početka isporuke gasa za tople probe. Mi smo zahtev uputili da se već danas obezbedi gas, međutim iz „Srbijagasa“ su nas obavestili da će od srede ujutru gas biti na raspolaganju za grad Čačak i za naše preduzeće. Od srede ćemo vršiti interne tople probe koje se neće osetiti u gradu, a ako zahladni, u skladu sa spoljnom temperaturom, pustićemo tople probe kroz ceo sistem.

Količine gasa obezbeđene za područje Čačka su za sada dovoljne, kaže Ćalović.

– Ugovor o snabevanju osnovnim energentnom potpisan je sa Javnim preduzećem „Srbijagas“ i obezbeđene su dovoljne količine gasa. Međutim, ugovor je potpisan do 31. decembra tekuće godine, kada će biti produžen za ostatak sezone. Procenjena količina prirodnog gasa je oko osam i po miliona kubnih metara, kao i za prošlu godinu, mada je prošla godina bila nešto hladnija. Očekujem da ćemo malo uštedeti ove godine, s obzirom i na preporuke Vlade Srbije. Naravno, nećemo smanjivati temperaturu drastično, ali ćemo paziti da ne dolazi do pregrevanja u stanovima, kaže Ćalović.

U slučaju problema sa snabdevanjem, gas će biti zamenjen drugim energentima

Imajući u vidu probleme u svetu sa obezbeđivanjem gasa, Ćalović napominje da će, u slučaju problema, u Čačku postojati mogućnost supstitucije gasa drugim energentima.

– Mi imamo za sada stabilno snabdevanje gasom, posedujemo ugovor sa „Srbijagasom“ i nikakav problem nije da se snabdevamo gasom za sve vreme trajanja ovog ugovora. Ukoliko se dese neki opremećaji, mi ćemo o tome biti obavešteni i imaćemo vremena, dok se prazne rezerve, da reagujemo. Ukoliko bude bio potrebam mazut nabavićemo ga iz robnih rezervi, ukoliko drugi energenti budu bili potrebni nabavićemo ih na tržištu. Za deo primarnog energenta, dakle prirodnog gasa, postoji mogućnost supstitucije i to mazutom za konzumno područje Gradske toplane i toplane „Šumadija“. To znači centar grada i deo grada Avenija-Alvadžinica-Nemanjina ulica, dakle centar kompletan. Takođe druge kotlarnice, kao što je „Agronomski fakultet“, znači za škole i fakultete, postoji mogućnost supstitucije na lož ulje ili na ugalj. Na Ljubić keju postoji mogućnost supstitucije na lož ulje, ali tu moramo da vidimo da dobijemo jednu mobilnu cisternu, za svaki slučaj.

POSTAVI ODGOVOR