JP Rzav Arilje: Apel da se voda racionalno troši

JP Rzav Arilje: Apel da se voda racionalno troši

Za sada problema nema jer su količine vode još uvek dovoljne, ali ako se nastavi povećana potrošnja to bi moglo da se odrazi na vodosnabdevanje

0
Foto: Pixabay

Zbog veoma toplog vremena, poslednjih dana je povećana potrošnja vode iz sistema Rzav. Distribucija vode trenutno nije ugrožena, ali je potrebno da se voda racionalno troši kako ne bi došlo do poremećaja u snabdevanju, navodi Zoran Barać, direktor JP Rzav iz Arilja.
– Proticaj na samom Rzavu je 6 kubika u sekundi, a našim korisnicima isporučujemo 715 litara u sekundi, što pokazuje da imamo povećanu distribuciju vode. Iz tog razloga apelujemo da se voda racionalno troši kako bi se smanjila potrošnja, iako vode u reci ima dovoljno. Ono što je važno za ovaj sistem to je da održavamo u racionalnom režimu magistralni cevovod koji je jedinstven u našoj zemlji i koji je potpuno gravitacioni sa ozbiljnom količinom vode. Od fabrike vode do prekidne komore u Brđanima u cevovodu imamo 50 hiljada kubika vode i važno je da u tom cevovodu imamo stabilan protok, bez čestih promena. Apelovali smo i na komunalna preduzeća u Čačku i Gornjem Milanovcu kojima isporučujemo vodu, jer su nam oni najveći potrošači. Naša preporuka je da kvarove koje su imali posle poplava efikasnije otklanjaju, da svoj rezervoarski prostor koriste kada imaju neravnomernosti u vodosnabdevanju i da svoja izvorišta stave u funkciju, pošto vidimo da rade sa malim kapacitetima. Jedino tako možemo da očuvamo vodosnabdevanje. Za sada nemamo problema, imamo dovoljne količine vode, ali ako se nastavi povećana potrošnja, to bi moglo da se odrazi na vodosnabdevanje, poručuje Barać.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR