Претрага
[rstr_selector]
Фото: ЈП „Рзав”

ЈП „Рзав” Ариље апелује на грађане да наменски користе воду

Зоран Бараћ: „Молим комунална предузећа да врше инспекције и надзоре, а грађане да смање потрошњу, иначе ћемо доћи у ситуацију да немамо воду за основне животне потребе.”

Испорука воде са система „Рзав” према корисницима, последњих дана је значајно повећана. Зоран Бараћ, директор ЈП „Рзав”, каже да се највећа потрошња бележи у приградским насељима и на сеоском подручју где се вода користи за заливање пољопривредних парцела. Из тог разлога, Бараћ апелује на све грађане да рационално троше воду како не би дошло до рестрикција.

– Тренутно, у дистрибуцији имамо око 700 литара секундних воде, односно тачно 697 литара у секунди тренутно иде према нашим потрошачима. У реци имамо тренутно 2.600 литара у секунди, а подсетићу да када тај протицај у реци падне на 1.400, морамо радити умањење испоруке. Још увек имамо неку залиху воде. Али оно што ми овде уочавамо на нашем систему је да је потрошња драстично увећана, поготову у приградским месним заједницама и на сеоском подручју. Готово је свуда дуплирана. Навешћу вам један пример: у Прислоници је просечна потрошња у овом периоду 5 секундних литара, а сада тренутно троше 10 литара. Таква је ситуација и са свима осталима. Тренутно, граду Чачку испоручујемо 330 литара у секунди, општини Горњи Милановац 95 литара, општини Пожега 110, општини Ариље 80, а Лучанима 71 литар воде у секунди. Иначе њихова просечна потрошња је 52-53 литра, значи тамо имамо готово 30% увећано потрошњу. Сем града Чачка који је своју просечну дневну потрошњу из претходне године увећао свега за 10%, код свих осталих корисника потрошња је задњих дана увећана од 60-100%. Општина Пожега је дуплирала потрошњу, што је очигледно ненаменско трошење воде. На сеоском подручју се наша вода веома неодговорно и бахато користи, немилице се заливају пољопривредне површине. А то је случај и са општином Ариље.

По речима саговорника, оправдање за увећану потрошњу воде евентуално може имати само општина Горњи Милановац.

– Ту могу да имам разумевања. Општина Горњи Милановац добар део свог локалног изворишта везују за реку Дичину и имају своју малу фабрику воде у Бањанима. Знам да је хидрологија тамо катастрофална и они са тог изворишта треба да производе неких 50 литара у секунди. Тренутно не могу више од 15 литара да узму из реке и то је оправдање  за њихово значајно увећање. Код свих осталих, евидентно је ненаменско трошење воде. Још једном молим комунална предузећа да врше инспекције и надзоре, а грађане молим да смање потрошњу, иначе ћемо доћи у ситуацију да немамо воду за основне животне потребе.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести