Претрага
[rstr_selector]
Foto: JP ,,Rzav" Arilje

JP ,,Rzav” Arilje: Radovi na izgradnji brane Svračkovo teku po planu

Radovi na izgradnji brane Svračkovo na reci Rzav, koji su započeli 2012. godine, odvijaju se prema dinamici, kažu u Javnom preduzeću ,,Rzav” Arilje. Osim za vodosnabdevanje, brana će se koristiti za prihvatanje poplavnog talasa, kao i za proizvodnju električne energije. Do sada je dosta toga urađeno na samom objektu, a posebna pažnja je posvećena stabilizaciji leve obale Rzava na kojoj je geologija loša, pa je ovaj posao zahtevao dosta truda i ulaganja, priča Zoran Barać, direktor Javnog preduzeća ,,Rzav”.

Foto: JP ,,Rzav“ Arilje

– Urađena su četiri tunela u levoj obali. Svi su jedan ispod drugog – tunel temeljnog ispusta, veliki optočni tunel, tunel za vodosnabdevanje i energetski tunel za buduću malu hidroelektranu. Urađena je vodozahvatna kula, objekat koji će se nalaziti u samoj akumulaciji, visine oko 58 metara. On služi da se voda iz akumulacije može uzimati za fabriku za preradu sa tri nivoa, u zavisnosti od kvaliteta. Ove godine je završen veliki šahtni objekat koji je takođe u akumulaciji, a koji služi da se kada naiđu velike vode ispuste preko slapišta i optočnog tunela u nizvodni tok reke. Velika sredstva su do sada uložena u stabilizaciju leve obale gde je geologija veoma loše, pa je dosta utrošeno da se sve to sanira kako bi slapište moglo konačno da se napravi i da se reka skrene.

Foto: JP ,,Rzav“ Arilje
Priprema za izvođenje ovih radova trajala je duže od očekivanog zbog problema u vidu neophodnosti sanacije klizišta, ali i uskraćivanja sredstava od strane lokalnih samouprava osnivača. A postavljanje samog gradilišta iziskivalo je velike pripremne radove.

– Urađen je pristupni put dužine oko 3,5 kilometra da bi gradilište uopšte moglo da se postavi. Uradili smo dalekovod takođe do samog gradilišta, kao i veliko gradilišno naselje. Završena je kompletna eksproprijacija oko 165 hektara u samom prostoru buduće akumulacije, gde smo izvlastili i iselili 15 domaćinstava. Malo pomalo, radi se, a radovi napreduju prema dinamici.

Foto: JP ,,Rzav“ Arilje

Izgradnjom ove akumulacije i stavljanjem objekta u funkciju biće napravljeno jezero površine 139 hektara, koje će snabdevati vodom grad Čačak i opštine Gornji Milanovac, Lučani, Arilje i Požega.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *