[rstr_selector]

Јубиларни „Дани Данила Лазовића” у Прибоју до 23. септембра

Такмичарски део и проглашење победника предвиђени су за последњи дан фестивала, суботу 23. септембар, а позната имена српске глумачке и уметничке сцене као гости и чланови жирија увеличаће овогодишње „Дане Данила Лазовића” у Прибоју.

У Прибоју се од 18. до 23. септембра одржава десети, јубиларни фестивал „Дани Данила Лазовића”, посвећен очувању сећања на лик и дело барда нашег глумишта. И ове године, студенти из четири земље региона такмиче се у казивању поезије, а победник осваја награду „Повеља Данило Лазовић“, рекао је Милорад Мики Дамјановић, директор фестивала, и нагласио да је ове године, по први пут, одржан и претфестивалски програм.

– У оквиру претфестивалског програма имали смо Стендап комедију Ивана Томића и представу „Смрт човека на Балкану” Народног позоришта из Кикинде. Фестивал је отворен изложбом „Наших десет година” која садржи фотографије свих програма које смо реализовали у претходних 10 година, а на репертоару је био и концерт пијанисте Стефана Ђоковића у оквиру акције „Са Моцартом на крилима музике” у оквиру којег су додељене четири нагрде за изузетан допринос Фестивалу. У четвртак 21. септембра угостићемо глумце Славија театра са представом „Што се боре мисли моје” и Атељеа 212 са представом „Чекаоница”. У петак 22. септембра у Завичајном музеју ће бити одржан програм под називом „Реч-две о Данилу”, где ћемо се присетити неких његових великих улога и разговарати о њему као човеку. Програм ће модерирати Јелена Новаковић, ћерка Данила Лазовића. Те исте вечери, глумци Звездара театар ће одиграти своју хит представу „Књига о Милутину”.

Такмичарски део и проглашење победника предвиђени су за последњи дан фестивала, суботу 23. септембар, а позната имена српске глумачке и уметничке сцене као гости и чланови жирија увеличаће овогодишње „Дане Данила Лазовића” у Прибоју.

– Последње вечери је такмичење у говорењу поезије. Такмичи се 11 студента глуме свих академија из четири земље региона – из Србије четири академије, из Македоније једна, из Босне и Херцеговине четири и из Црне Горе једна академија. Они већ 10 година шаљу своје најбоље студенте да се друже у Прибоју, да остварују контакте, да упознају велике редитеље, глумце, продуценте. Ми им овде дајемо ветар у леђа за њихов будући рад. Оцењује их стручни жири јавним гласањем, а победник добија повељу „Данило Лазовић” и новчану награду од 1000 евра коју дарује Општина Прибој. Те вечери ће нам гости бити и чланови жирија – глумац Петар Божовић, Рале Дамјановић, један од најбољих рецитатора и оне бивше и ове садашње земље, Војин Ћетковић глумац, проф. др Радован Кнежевић и Дамир Махмутовић професор сценског говора из Тузле. Те исте вечери музички гост Фестивала биће Наташа Радовановић, сопран опере Народног позоришта из Београда. По свему судећи, Прибој је ове недеље централна тачка нашег региона што се културе тиче.

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести