Претрага
[rstr_selector]

Jubilej “Užičke republike”

Povodom 75 godina Užičke republike i 70 godina rada Narodnog muzeja, u ovoj ustanovi je otvorena izložba pod nazivom “Užička republika”. Prema rečima Radivoja Papića, muzejskog savetnika, postavka se nalazi u prvoj zgradi Muzeja, u kojoj je 1941. godine bilo sedište vrhovnog štaba NOPOJ-a, odakle je Tito sa svojim saradnicima rukovodio ustankom naroda i narodnosti Jugoslavije.

Stvaranje slobodne teritorije

– Prikazana su oba pokreta, partizanski i četnički i njihov doprinos stvaranju slobodne teritorije koja je kasnije nazvana Užička republika. Ona je obuhvatala oko trećine površine Srbije na kojoj je živelo oko milion stanovnika. Slobodna teritorija obuhvatala je i Čačak. On je bio najveći grad koji je oslobođen u vreme Užičke republike, kaže Papić.

Izložbeni eksponati

Na izložbi se mogu videti  mnogi eksponati, na primer puška koja je pravljena za Dražu Mihailovića, puška partizanka sa petokrakom i natpisom Tito, bluza partizanske milicije iz 1941. godine, pištolj narodnog heroja Vladimira Radovanovića i torba narodnog heroja Alekse Dejovića. Veoma detaljno su prikazane zajedničke borbe četnika i partizana oko Šapca, Milanovca, Užica i Kraljeva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *