Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Juče četiri požara u okrugu

Čačanska Vatrogasno-spasilačka jedinica juče je intervenisala četiri puta. Prema rečima Borivoja Gačića, komandira jedinice, dva požara su se dogodila na području Čačka i po jedan u Guči i Gornjem Milanovcu.

– Radilo se o manjim intervencijama koje su zahtevale i manje angažovanje ljudstva. Jedan požar na čačanskoj teritoriji u kojem je gorelo 20 ari livade gasila su dva vatrogasca sa jednim vozilom, a drugi u kojem je gorelo oko 60 ari livade gasila su tri vatrogasca sa jednim vozilom. U Guči smo imali jedno vozilo sa dva vatrogasca angažovana na gašenju požara takođe na livadi površine oko 30 ari, dok su požar na tri ara livade u Gornjem Milanovcu gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. Svi požari su ugašeni zahvaljujući brzim intervencijama, ali je vreme takvo da svi moramo biti veoma oprezni, kaže Gačić.

Oprez je neophodan

Komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice kaže da su imali situaciju u Čačku da je jedan građanin zapalio smeće što se, kako ističe, otelo kontroli.

– Iz tog razloga još jednom apelujem na sve građane da postupaju po članu 50. Zakona o zaštiti od požara kojim je zabranjeno spaljivanje smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru. Još jednom bih skrenuo pažnju da u ovakvim vremenskim prilikama ljudi čak i pri odlasku na groblje budu odgovorni i obazrivi i da povedu računa da li su sveće koje su zapalili izgorele i ugasile se. Evo, imamo primer jučerašnjeg požara u Milanovcu koji se desio na travi oko groblja zbog čega pretpostavljamo da je razlog najverovatnije neka od sveća koja je ostala upaljena. Takođe, poljoprivrednici moraju biti veoma oprezni pri rukovanju poljoprivrednim mašinama jer i najmanja varnica u ovakvim okolnostima može dovesti do plamena. Uslovi su ekstremni, u celoj zemlji je na snazi crveni meteoalarm, a to su okolnosti u kojima se požari brzo šire i teško gase, rekao je Gačić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести