Jučerašnje nevreme nanelo novu štetu čačanskom kraju, proglašena vanredna situacija

Jučerašnje nevreme nanelo novu štetu čačanskom kraju, proglašena vanredna situacija

Grad veličine teniske loptice naneo je najveću štetu poljoprivrednim zasadima u okolnim čačanskim selima, a slična situacija zadesila je i opštinu Gornji Milanovac

0
Slatinska Banja_poplava

Nevreme praćeno krupnim gradom juče u popodnevnim satima je zahvatilo delove Čačka, prilikom čega su oštećeni poljoprivredni zasadi, ali i pojedini objekti. Bratislav Zečević, načelnik čačanskog Štaba za vanredne situacije, kaže da je zbog obilnih padavina došlo i do izlivanja Slatinskog potoka i Lipničke reke, zbog čega je na celoj teritoriji Čačka proglašena vanredna situacija. Prema njegovim rečima, gradom su najviše pogođeni deo Gornje Gorevnice ka Jeljenu, Milićevci i gornji deo Miokovaca, dok je sitniji grad padao u delovima naselja Trnava, Atenica i Lipnica.

–  U navedenim selima je padao grad veličine teniske loptice, dok je u Atenici, Trnavi i Lipnici bio nešto sitniji. Štetu na poljoprivredi i infrastrukturi još uvek nismo utvrdili ni od prošlog puta, budući da smo imali preko 300 prijava. Juče smo imali izlivanje Slatinske i Lipničke reke na kojima je došlo do zagušenja ispod mostova. Uz pomoć naših ekipa i javno-komunalnih preduzeća juče smo uspeli da saniramo jedan deo Slatinske reke, a danas nastavljamo sa drugim propustom. Danas ćemo raditi i na sanaciji putne infrastrukture jer do pojedinih domaćinstava ne može da se dođe, kaže Zečević.

Vanredna situacija i u delu Opštine Gornji Milanovac 

Krupan grad je juče oko 16.00 časova padao i na teritoriji Opštine Gornji Milanovac i naneo velike štete u selima Družetići, Kamenica, Pranjani, Gojna Gora i Bogdanica, u kojima je danas proglašena vanredna sitacija, kaže Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije u ovoj opštini. Najviše su oštećeni voćnjaci i poljoprivredni usevi, a štete su pretrpeli i nekategorisani putevi, objekti i automobili.

– Štetu je još uvek teško proceniti, ali je evidentno da je najveća nastala na poljoprivrednim usevima i voćnjacima, u šta spadaju i oštećenja plastenika. Imamo i početne informacije vezane za oštećenja na objektima, nekategorisanim putevima i automobilima. Štab za vanredne situacije je danas održao vanredni sastanak na kome je odlučeno da se proglasi vanredna situacija u mestima koje sam naveo kao najugroženija. Formirane su komisije za procenu štete u poljoprivredi i na objektima, ekipe su na terenu i intervenišu na pojedinim ugroženim mestima, rešavaju kritične tačke, uglavnom začepljenja na putnoj infrastrukturi, kaže Dimitrijević.

POSTAVI ODGOVOR