KALORIMETRIJSKI NAMET: Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji

KALORIMETRIJSKI NAMET: Ko ne plati na mostu platiće na ćupriji

Čačani zbunjeni i ogorčeni odlukom o plaćanju očitavanja kalorimetara; Nadležni im poručuju „da o odluci ne treba raspravljati”

0

Nekoliko dana pred početak grejne sezone građani su dobili obaveštenje o plaćanju očitavanja kalorimetara koje će iznositi 24 evra na godišnjem nivou, a ukoliko se ne pridržavaju ove odluke grejanje će biti naplaćivano po metru kvadratnom.

Prilikom ugradnje kalorimetara koje su građani Čačka kupovali sopstvenim sredstvima, sa Javno komunalnim preduzećem za grejanje nisu potpisivali nikakav ugovor, pa ni onaj koji bi predvideo naplatu očitavanja potrošnje, tvrde građani. Međutim, tri i po godine od ugradnje kalorimetara, a nekoliko dana pre početka ovogodišnje grejne sezone, građani su dobili obaveštenje da će morati da počnu da plaćaju očitavanje kalorimetara ili će im, u suprotnom, grejanje biti naplaćivano po metru kvadratnom umesto po potrošnji. Jedna od naših sugrađanki koja je dobila ovakvo obaveštenje kaže da se oseća ucenjenom.

– Pred sam početak grejne sezone dobila sam papir na kojem je ponuđeno da prihvatim očitavanje kalorimetara preko Agencije koja je zadužena za to, a ukoliko to ne uradim vratiće me na stari sistem očitavanja, odnosno na plaćanje po kvadratnom metru. Nije nam ostavljena mogućnost izbora, nismo obavešteni na vreme, a ne znamo ni da li je ova odluka zakonita. Ukoliko do 25. oktobra ne pristanemo na ovaj način očitavanja kalorimetara, ponovo će nam stizati veliki računi za grejanje, objašnjava naša sagovornica.

Naša sugrađanka kaže da je telefonom pozvala kancelariju koja je naznačena kao adresa na kojoj treba potpisati ugovor o naplati i postavila sledeća pitanja:

– Zanimalo me je da li je to po zakonu, da li je ta odluka ispravna i da li ljudi uopšte znaju šta potpisuju, na šta mi je rečeno da o odluci ne treba raspravljati i da je na građanima da odluče da li će plaćati troškove očitavanja kalorimetara ili će grejanje plaćati po kvadratu kao i ranije, pre uvođenja uređaja koji mere potrošnju toplotne energije.

„Ovo je još jedna pljačka građana”

Ova Čačanka kaže da su ih obavestili da bi na godišnjem nivou cena očitavanja kalorimetara iznosila 24 evra u dinarskoj protivvrednosti,i iznosi svoju sumnju u konačnost tog iznosa.

– Smatram da ta usluga neće koštati samo 24 evra na godišnjem nivou jer ćemo uz taj račun plaćati i proviziju u Pošti ili na nekom drugom platnom mestu. Verujem da će se u tom ugovoru koji treba da potpišemo provući još dodatnih troškova, tako da zaključujem da je ovo još jedna pljačka građana, objašnjava sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR