Претрага
[rstr_selector]

Karate klub „Čačak“: Tradicija ovenčana nagradama

Karate klub „Čačak“, sa tradicijom dužom od 20 godina i velikim brojem dobrih takmičara i pobranih nagrada u zemlji i inostranstvu, jedan je od pozitivnih primera i dokaz da u današnjim vremenima ipak ima mesta za prave vrednosti, razvoj duha i tela mladih i izgradnju njihovog mentalnog sklopa.

Naš gradski klub, ali i sama borilačka veština, imaju budućnost i za to se ne treba brinuti, kaže sensei Miloš Senić, instruktor u ovom klubu koji je i instruktor Fudokan saveza Srbije, potpredsednik evropske Fudokan konfederacije i instruktor Fudokan saveza Austrije. Međutim, on ističe da je popularizacijom sportske strane karatea u poslednje vreme dosta izgubljeno na samoj veštini, ali je sa druge strane njegova popularnost sve veća.

– Karate je izuzetno specifičan, ali ima dosta federacija pa je velika šteta to što dosta gubi na kvalitetu. Smatram da je potrebno ujedinjenje, ali ne vidim neku promenu na tom planu, bar što se narednih nekoliko godina tiče. U suštini, najbitnije je da su deca u sali i da sama izaberu ono što im se najviše dopada. Karate nije samo borilačka veština, već je mnogo više od toga. U sali se deca uče pravoj kulturi ponašanja, odnosu stariji – mlađi, dosta se radi na mentalnom planu. Karate je filozofija života. Više od 1500 članova različite uzrasne dobi prošlo je kroz ovaj klub, a u njemu trenutno vežbaju sve kategorije – od poletaraca do veterana. Osim Osnovne škole „Milica Pavlović“ koja je „baza“ kluba, treninzi se održavaju i u sekcijama u Mrčajevcima, Slatini, Preljini, Trnavi, kao i van teritorije Čačka.

Tri zlatne medalje sa Evropskog šampionata u Sloveniji

Karate klub „Čačak“ poslednjih 12 godina je najuspešniji klub Fudokan saveza Srbije, osim 2018. godine kada je na ukupnoj rang listi bio drugi zbog smanjenog intenziteta takmičenja a usled nedostatka finansijskih sredstava.

– Veliki problem je loša finansijska situacija. Dosta dobrih takmičara nije moglo da ispoštuje međunarodna takmičenja, koja bi samim osvajanjem medalje, što po svemu sudeći ne bi izostalo, donela klubu određen broj poena i prvo mesto na rang listi najuspešnijih. Na veliku žalost, poznati kata tim seniorki ili kako ih još svi u Čačku znaju kao „dream team“ – Aleksandra Ilić i Ana Brajović (KK „Čačak“) i Marija Paunović (KK „Nemanja“), višestruki osvajači medalja kako na domaćim tako i na evropskim i svetskim šampionatima, zbog finansijske situacije nisu imali šansu da odbrane titulu na evropskom šampionatu, sa žaljenjem priča Miloš Senić.

Na Evropskom šampionatu u Sloveniji, održanom od 5 – 9. decembra prošle godine, KK „Čačak“ je uspeo da osvoji dosta medalja, a u svoj grad se vratio sa tri evropska šampiona, odnosno tri zlatne medalje koje su poneli Anastasija Šušić – pioniri dogovoreni sparing, Jana Pavlović – kadeti kate i Dalibor Rajić – stariji pioniri kihon kumite.

Prvo međunarodno takmičenje u narednom periodu, „Podunavski kup“, održava se od 15 – 17. marta u Beču, a na leto predstoje pripreme u Bugarskoj za predstojeće svetsko prvenstvo koje se održava početkom novembra u Štutgartu.

Kao neko ko 36 godina proučava i vežba tradicionalni oblik karatea, više kao veštinu a manje kao sport, Miloš Senić se osvrnuo na trenutnu situaciju u kojoj se ova borilačka veština nalazi u sferi olimpijskog sporta.

 

– Na veliku žalost svih dugogodišnjih vežbača, kao i instruktora, prema izveštajima iz svetske WKF federacije karate najverovatnije neće učestovati kao olimpijski sport u Parizu 2024. godine, dok će u Japanu 2020. godine učešće uzeti kao demonstrativni sport.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *