[rstr_selector]

Kiša pogoduje ratarskim i povrtarskim kulturama

Padavine koje su zahvatile teritoriju Čačka proteklih dana pogodovale su ratarskim i povrtarskim kulturama, a štete može biti samo na parcelama na kojima se voda zadržala duže od 24 sata, rekao je Borko Ivanović, savetodavac za ratarstvo iz čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Prema njegovim rečima, najveća količina padavina zabeležena je u gradu, a nešto manje na seoskom području, ali je, kako kaže, kiša pala u pravom trenutku.

Najviše kiše palo u gradskom jezgru

– Prethodnih dana palo je više kiše nego u proteklih nekoliko meseci. Od srede do nedelje u Čačku je izmerena količina padavina od 157 litara kiše po metru kvadratnom, što je svakako pogodovalo našim povrtarskim kulturama, osim na onim parcelama gde je voda ležala više od 24 sata i tu imamo manje štete. Ali svakako ako treba da biramo između kiše i suše, bolje i da padne veća količina padavina nego da smo bez kišnog period a jer bi to imalo dalekosežne posledice na sve gajene biljne vrste.
Stanje sa terena pokazuje da je najviše kiše palo u gradskom jezgru i da je ovo bilo lokalnog karaktera, jer ima sela gde je značajno malo kiše palo, ponegde samo 20 – 30 litara po metru kvadratnom, kaže Ivanović.

Padavine najviše pogodovale krompiru

krompirPrema njegovim rečima, padavine su najviše pogodovale krompiru jer su poljoprivredni proizvođači, pre svega u slivu Zapadne Morave, u poslednja dva meseca morali intenzivno da navodnjavaju useve tako da im je ova kiša dobrodošla i u narednih desetak dana će moći da bez navodnjavanja privedu proizvodnju kraju.

– Posle setve kukuruza imali smo ekstremno sušan period jer od same setve pa do pre nekih pet, šest dana nije bilo kiše tako da je stanje bilo zabrinjavajuće za sve ratarske biljne vrste, a pre svega kukuruz, tako da je ova kiša dragocena i pala je u poslednjem trenutku, bar što se tiče ratarskih kultura, rekao je Borko Ivanović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *