[rstr_selector]
Foto: S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Kiša u nižim, sneg u višim predelima usporavaju saobraćaj

Stanje na putevima

U nižim predelima vozače ovoga jutra očekuju mokri i klizavi kolovozi, dok na putevima u planinskim područjima treba računati sa ugaženim ili raskvašenim snegom na kolovozu. Magle ima u kotlinama centralne, južne i jugoistočne Srbije. Deonice puteva I prioriteta na kojima ima snega do 5 centimetara su Dojeviće – Pazarište – Tutin – Mehov krš, Biljanovac – Jošanička Banja, Kraljevo – Ratina – Kovanluk, Jošanička Banja – Kopaonik, Kraljevo – Mataruška Banja, Divljaka – Ivanjica – Javor i Ivanjica – Buk. Slični uslovi vožnje sa snegom na kolovozu do 5 cm su i na putevima u planinskim predelima Ivanjice, Požege, Valjeva, Sjenice, Užica, Prijepolja i Novog Pazara. Na pojedinim regionalnim putevima u ovim područjima koji spadaju u II ili III prioritet čiščćenja, uvedena je zabrana saobraćaja kamionima sa prikolicom i šleperima.
Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni, ali na njima je kolovoz pod raskvašenim ili ugaženim snegom, a upotreba zimskih guma i lanaca je obavezna.
Na graničnim prelazima zadržavanja ima samo na teretnim terminalima u smeru ka Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok se na putničkim terminalima prolazi bez zadržavanja.

Policijska uprava

Prema podacima Uprave saobraćajne policije u Čačku su se juče dogodile četiri saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe lakše povređene, a u Ivanjici se dogodila jenda u kojoj pored materijalne štete na vozilima nije bilo povređenih putnika.

Elektrosnabdevanje

U Čačku nema planskih isključenja struje, manji kvarovi koji su registorvani na niskonaponskim mrežama na seoskom području, biće sanirani u toku prepodneva.
U Gornjem Milanovcu će se izvodtiti radovi na niskonaponskoj mreži zbog kojih će do 11 sati bez struje biti deo Donje Crnuće, a u Ivanjici će zbog radova na mreži niskog napona od 09.00 do 16.00 časova bez električne energije biti potrošači u Lukama, zaseok Vasovići.
Na području Dragačeva nema kvarova na dalekovodima, a sitniji kvarovi na niskom naponu biće sanirani u toku prepodneva.

Vodosnabdevanje

Na vodovodnoj mreži u Čačku jutros su registrovana dva kvara usled pucanja cevi, jedan u Ljubiću u Kudruvoj ulici kod Stočnog pijaca, a drugi u varošici u Preljini. Radovi na saniranju ovih kvarova obavljaće se u toku prepodneva, pa je moguće da će doći do prekida u vodosnabdevanju. Ostali delovi Čačka su uredno snabdeveni vodom, a uredna isporuka vode jutros se beleži na području Gornjeg Milanovca.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku u toku prethodna 24 sata lekari su u ordinaciji pregledali 15 pacijenata, a 26 puta su izlazili na terenske intervencije. U Gornjem Milanovcu pomoć lekara u Hitnoj medicinskoj službi zatražilo je 17 pacijenata, a evidentirano je i osam kućnih poseta. Za pomoć su se najviše javljali hronični bolesnici, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima, aritmijama i visokim krvnim pritiskom.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija nepovolјno će uticati na astmatičare i osobe sa povišenim krvnim pritiskom, a kod ostalih hronično obolelih izazvaće uobičajene tegobe. Moguće su meteoropatske reakcije u vidu reumatskih bolova i neraspoloženja.

Поделите вести