Kiša uticala na kukuruz dobro, ali ne i dovoljno

Kiša uticala na kukuruz dobro, ali ne i dovoljno

Stručnjaci procenjuju da je kiša pogodovala usevima kukuruza, ali kažu da je količina padavina nedovoljna da bi se stanje značajnije popravilo

0
Ilustracija

Prema oceni Milana Damljanovića, savetodavca za ratarstvo u čačanskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi, usevi kukuruza u dolini Morave su u veoma lošem stanju. Iako je kiša koja je padala noćas i jutros pogodovala zasadima kukuruza u Moravičkom okrugu, količina padavina nije dovoljna da bi se situacija značajnije popravila.

– Po našim merenjima, juče je u Čačku palo oko šest, a noćas oko četiri litra kiše po kvadratnom metru. Nešto više padavina bilo je u Dragačevu i u takovskom kraju. U svakom slučaju, to je negde na nivou između 10 i 15 litara, a deficit u padavinama iznosi od 40 do 50 litara. Zbog toga smatram da bi bilo neophodno da padne još vodenog taloga, još kiše, da bi se stanje zaista i popravilo, kaže Damljanović.

Pšenici pogodovala suša

Za razliku od kukuruza, pšenici je sušni period pogodovao, naglašava ovaj savetodavac za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Čačku.

– U toku zime i ranog proleća imali smo izuzetno nepovoljne uslove za razvoj pšenice, a pri tom je ona i kasno posejana. Sve to je plašilo poljoprivredne proizvođače, ali i nas iz stručnih službi, međutim, pšenica je iznenadila ovogodišnjim rodom i kvalitetom. U našem kraju već je završena žetva, pšenice sa 6.200 i oko 1.400 hektara ječma, i mogu reći da su usevi bili u solidnom stanju. Za kvalitet takođe mogu da kažem da je solidan, ali ne i vrhunski. To što nije bilo padavina u vreme žetve veoma je značajno jer je pšenica u ambare ušla suva, kaže Damljanović.

Milan Damljanović procenjuje i da će cena kukuruza i pšenice u narednom periodu biti viša od prošlogodišnje, ali i viša od trenutne cene, zbog čega savetuje poljoprivrednim proizvođačima koji imaju zalihe ovih kultura da sačekaju sa prodajom.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR