Klizište u Jarmenovcima ponovo pokrenuto, traži se rešenje za ugrožena domaćinstva

Klizište u Jarmenovcima ponovo pokrenuto, traži se rešenje za ugrožena domaćinstva

Karakter klizišta je takav da bez ozbiljnog ispitivanja, projekta i ogromne investicije ne može da se sanira, pa nadležni razmatraju da li je adekvatnije i jeftinije izmestiti ugrožena domaćinstva ili sanirati klizište

0
Klizište u Jarmenovcima

Prolećne kiše dovele su do pomeranja zemljišta u Mesnoj zajednici Jarmenovci, gde ponovo preti aktiviranje klizišta, starog skoro jednu deceniju. Bratislav Nikolić, rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove i izgradnju opštine Topola, kaže da se klizište prostire na oko tri hektara i da su već godinama ugrožena pojedina domaćinstva u njegovom podnožju, ali i na samom vrhu.

Prema Nikolićevim rečima, saniranje klizišta bi bila ogromna investicija, zbog čega se postavlja pitanje da li je bolje rešenje izmestiti ugrožena domaćinstva.

– Klizište je ogromnih razmera. Godinama smo u saradnji sa ugroženim domaćinstvima, stalno držimo situaciju pod kontrolom. U više navrata smo vršili uklanjanje zemlje koja je bila uz samu kuću domaćinstva Marković i na taj način smo oslobađali pritisak, da ne dođe do nekih posledica. Kada god padne veća količina kiše, dolazi do ponovnog klizanja zemlje koja čini opasnost po domaćinstvo. Karakter klizišta je takav da bez ozbiljnog ispitivanja, projekta i ogromne investicije ne može da se sanira, pa se postavlja pitanje da li je adekvatnije i jeftinije izmestiti ugrožena domaćinstva ili sanirati klizište. Mislim da je ovo prvo ekonomičnije. Prethodnih dana je padala tiha kiša, ali dešava se da to klizište radi i bez padavina jer je ono živo, kaže Nikolić.

Klizište prišlo kućama na dva i po metra
Klizište u blizini kuće

Prema njegovim rečima, tokom protekle jeseni klizište je bilo udaljeno oko četiri metra od stambenih objekata, međutim, sada se nalazi na dva i po metra od domaćinstava.

– Dogovor između nas i vlasnika kuća je da nas pozovu kada procene da efikasno možemo koliko-toliko sanirati klizište, odnosno da uklonimo određenu količinu zemlje. Sigurno ćemo nakon uskršnjih praznika, ukoliko vremenske prilike to dozvole, ukloniti zemlju, da bi klizište barem malo odaljili od kuće. Sve je pod kontrolom, u stalnom smo kontaktu sa domaćinima, kaže naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR