Knić: Odmiču radovi na izgradnji seoskog vodovoda u Guberevcu

Knić: Odmiču radovi na izgradnji seoskog vodovoda u Guberevcu

Ovaj vodovod će snabdevati oko 700 stanovnika, najvećim delom Guberevca, a dugoročan plan je i da se deo sela Leskovac snabdeva sa tog vodovoda.

0
Foto: Opština Knić

Decenijski problem Opštine Knić sa vodosnabdevanjem počeo je da se rešava u poslednjih nekoliko godina. Ako se sagledaju celokupne potrebe građana Opštine Knić, rešavanje ovog problema nije jednostavno, niti je realno očekivati da će se sve rešiti u narednih godinu-dve dana. To je dugoročan proces koji iziskuje obimnu projektno-tehničku dokumentaciju, ali i velika finansijska sredstva, navodi Srećko Ilić, predsednik Opštine Knić. Dobar primer da se situacija postepeno rešava i da se ide u dobrom smeru je selo Guberevac, gde odmiču radovi na izgradnji seoskog vodovoda

Vodovod će snabdevati oko 700 stanovnika Guberevca

 

– U prethodne dve godine smo završili osnovni strateški dokument, odnosno studiju koja do detalja definiše primarne cevovode i magistralni cevovod sa koga će se snabdevati pojedina sela na teritoriji Opštine Knić. U toku su radovi na izgradnji seoskog vodovoda u selu Guberevac. Sa radovima se krenulo u jesen 2022. godine, završene su dve faze. Vreme je poslužilo naše Javno-komunalno preduzeće da može aktivno da radi na terenu. Dve trećine posla je već završeno, izgrađen je objekat za crpnu stanicu. Sledi postavljanje pumpi i potrebne automatike. Izgrađeni su rezervoari, završeno je oko 4,5 kilometara primarne linije. Jedan broj šahti je već postavljen, a ukupna dužina cevovoda je oko 8,5 kilometara. Ovaj vodovod će snabdevati oko 700 stanovnika, najvećim delom Guberevca, a dugoročan plan je i da se deo sela Leskovac snabdeva sa tog vodovoda.

Do proleća bi vodovod trebalo da bude u funkciji, navodi Srećko Ilić, i dodaje da će se nakon toga pristupiti rešavanju pitanja vodosnabdevanja i drugih sela u opštini Knić.

– Nalazimo se u zimskom periodu i ne bismo mogli precizno da kažemo kada će radovi biti završeni, ali ja verujem da će do maja vodovod biti u funkciji i naravno na veliko zadovoljstvo stanovnika sela Guberevac. Nastavićemo i dalje, a već i krećemo u izradu projektno-tehničke dokumentacije za rešavanje pitanja vodosnabdevanja i u selima Vrbeta, Balosave, Leskovac, Ljubić. Završava se i projektna dokumentacija za sela koja se naslanjaju na milanovačku opštinu – Ljuljac, Brestovac, Konjuša i Bečevica u prvoj fazi.

Mala opština, veliki problemi

– Ponoviću – mala opština, mali budžet, veliki problemi. Problemi su posebno vidljivi u poslednjih par godina. Nemamo dovoljne količine padavina raspoređenih tokom godine. Imamo bujične poplave, iza kojih nastupi ozbiljan sušni period, a doživeli smo i da cisterne Javno-komunalnog preduzeća, čak i u zimskom periodu, pojedinim domaćinstvima  dostavljaju vodu u postojeće bunare, jer ljudi u decembru mesecu nemaju dovoljno vode. Trudimo se i dajemo sve od sebe da ove probleme rešavamo, rekao je predsednik Opštine Knić.

POSTAVI ODGOVOR