Književnost lepotom brani svet

Književnost lepotom brani svet

Na otvaranju 56. Disovog proleća obeležen i Svetski dan poezije, uz najavu raznovrsnih programa pripremljenih za naredna dva meseca

0

Zajedno sa kalendarskim, u Čačak je stiglo „Disovo proleće“, tradicionalna kulturna manifestacija koja se ove godine održava pedeset šesti put. Sinoćnjim otvaranjem u znaku izložbene postavke rezultata projekta „Umetnička knjiga Dis“, ujedno je obeležen Svetski dan poezije.

Jedinstvo pesničkog i likovnog izraza

U skladu sa povodom, svi okupljeni u Galeriji nove zgrade Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ najpre su čuli poznate stihove „Među svojima“, jedne od najpoznatijih pesama umetnika u čiju se čast ove svečanosti priređuju iz godine u godinu. Zatim je Julka Marinković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik i autor projekta „Umetnička knjiga Dis“, predstavila istoimeni, zajednički poduhvat Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ i Gradske Biblioteke.

– Projekat je fokusiran na vizuelnu i likovnu interpretaciju Disove poezije kroz umetničku knjigu kao sintetičnu formu u kojoj se književnost, grafika i grafički dizajn prožimaju i nadopunjuju. Inspirisani Disovim pesmama, pet umetnika iz Srbije i Crne Gore – Aleksandra Gordić, Milivoj Miško Pavlović, Irena Lagator Pejović, Aleksandra Rakonjac i Daniela Fulgosi uradili su po četiri grafike otisnute na papiru zajedno sa stihovima pesnika, koje su, povezane ili na drugi način organizovane u formi autorske umetničke knjige. Knjige su, uz poštovanje kreativnih sloboda u izboru stihova, grafičke tehnike i forme, urađene u veoma malom tiražu od svega šest potpisanih i numerisanih primeraka, što ih ubraja u red bibliofilskih izdanja, navela je Julka Marinković.

Sam projekat je nastao 2013. godine, povodom obeležavanja jubilarnog pedesetog „Disovog proleća“ i u okviru dela programa Galerije koji se odnosi na „istraživanje medija grafike u kontekstu digitalnog okruženja i pomeranja granica kojima je ova umetnička disciplina istorijski definisana“.

Iskra u tmurnim vremenima

Gost iz Beograda, prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i predavač na Filolokom fakultetu, istakao je lep povod i značaj okupljanja u novom prostoru. Smeštanje biblioteke u nov, adekvatan i jedinstven prostor, smatra izvanrednim događajem ne samo za Čačak, već i celu Srbiju:

– Ovo je događaj koji bi mogao, kao neka usamljena žiška da osvetli dosta mračne dane, vremena, mesece, prilike koje su kod nas, pa da nam tinjajući plamen kulture omogući da se na njemu ogrejemo. Ovaj trenutak pripada istoriji i lepo je večeras biti ovde, kao savremenik jednog takvog časa, rekao je Jerkov, čestitajući kolegama bibliotekarima.

Profesor je u daljem izlaganju istakao veličinu Disovog pesništva, nažalost, nedovoljno poznatu širim evropskim krugovima, mada je kao predstavnik moderne bio i te kako savremen, a ujedno sasvim originalan i osoben stvaralac. Zbog svega toga, imamo mnogo razloga da se ponosimo i negujemo svoju književnu tradiciju, pa Aleksandar Jerkov apeluje na sve uprave da „vode računa o kulturi Srbije, pa će nam u konačnom ishodu svima biti bolje i postojaće neki simbolički materijal koji razmenjujemo jedni sa drugima“.

POSTAVI ODGOVOR