[rstr_selector]

Koji je srpski film pravi klasik?

Direktor filmskog festivala u Veneciji Albert Barbera pozvao je Jugoslovensku kinoteku da predloži nekoliko naslova koji bi mogli da budu uvršteni u selekciju „Venice Classics“ .

Selekcija „Venice Classics“ prvi put je realizovana u okviru festivala prošle godine, a s obzirom na veliki uspeh i interesovanje publike, odlučeno je da postane sastavi deo manifestacije.

Predviđeno je da u okviru ove selekcije budu prikazani restaurisani filmovi, kao i dokumentarni filmovi koji se bave istorijom kinematografije i restauracijama.

Jugoslovenska kinoteka je predložila digitalnu restauraciju prvog srpskog igranog filma „Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa“ iz 1911. godine, reditelja Čiča Ilije Stanojevića i producenta Svetozara Botorića, kao i restaurisanu verziju filma „Sa verom u Boga“ iz 1932. godine, reditelja Mihajla Al Popovića.

Ovogodišnja, sedamdeseta po redu filmska smotra u Veneciji održava se od 28. avgusta do 7. septembra. U Kinoteci kažu da će se u daljim razgovorima dogovoriti koji bi film mogao da nas predstavlja u ovoj značajnoj selekciji na Filmskom festivalu u Veneciji.

Koji biste domaći film Vi predložili za selekciju “Venice Classics”?

[iframe width=“600″ height=“450″ src=“http://www.youtube.com/embed/816eAYNKggk“ frameborder=“0″ allowfullscreen]

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024