Kolektiv DZ Lučani zabrinut za sudbinu pacijenata

Kolektiv DZ Lučani zabrinut za sudbinu pacijenata

0

Povodom izjave direktorke Doma zdravlja u Lučanima, dr Gordane Gašović, da je rad šest seoskih ambulanti u Dragačevu onemogućen zbog nedostatka lekara koji su otpušteni zbog prekoračenja normativa u zapošljavanju, Povereništvo OO SNS u Lučanima okarakterisalo je ovu informaciju kao lažnu i zatražilo od nadležnih organa da preispitaju rad i ponašanje direktora i odgovornih u ovoj ustanovi. „SNS od direktora Doma zdravlja Lučani sa sedištem u Guči, dr Gordane Gašević, zahteva odgovornost za organizaciju i unapređenje rada i poštovanje odluka nadležnih državnih i organa lokalne samouprave. “, rečeno je između ostalog u saopštenju OO SNS.

Odgovarajući na neargumentovane tvrdnje OO SNS i obrazlažući nastalu situaciju, Stručni kolegijum Doma zdravlja u Lučanima izdao je saopštenje koje, kako se navodi, „nije opravdanje za pojedince već realna situacija koja je najteže pogodila pacijente Gornjeg Dragačeva, doktore koji su ostali bez posla, kao i sve zaposlene u Domu zdravlja Lučani“ i u koje se dodaje da „zaposleni Doma zdravlja nisu neodgovorni, neradni i nesposobni, što dokazuje i sertifikat akreditacije na sedam godina“ i da ova ustanova „ima problem sa pojedincima koji stavljaju politiku iznad ljudskih i moralnih vrednosti ovog naroda“.

U prilog nastojanja da se pronađe rešenje za novonastali problem i vanredne uslove rada, stanovništvu Dragačeva koje je najviše pogođeno normativima obratio se Kolektiv Doma zdravlja Lučani čiji zaposleni su podržali direktorku Gašović.

„Za nastalu situaciju u Dragačevu nisu krivi zaposleni u Domu zdravlja, kao ni direktorka“, navodi se u saopštenju Kolektiva Doma zdravlja Lučani iza kojeg potpisima stoji 90 zaposlenih u ovoj ustanovi i dodaje da su svi zaposleni zabrinuti kako za svoju, tako i za sudbinu pacijenata, ali da ulažu sve napore da pruže adekvatnu zdravstvenu zaštitu stanovništvu.

Država okreće glavu od problema

„Polovinom decembra 2016. godine stigli su novi normativi o broju zaposlenih u Domu zdravlja Lučani koje je propisalo Ministarstvo zdravlja RS i IZJZ Batut. Novim normativom predviđeno je ukupno 87 zaposlenih u Domu zdravlja. U tom momentu u Domu zdravlja bilo je zaposleno 134, 122 na neodređeno i 12 na određeno vreme.

Sa ovim brojem zaposlenih do koga smo došli nakon prve racionalizacije 2015. godine uspeli smo da organizujemo redovan rad i stanovništvu pružimo primarnu zdravstvenu zaštitu.

Nije bilo lako, ali entuzijazam, odgovornost i profesionalnost, osobine koje krase zdravstvenog radnika, pomogle su da se uhvatimo u koštac sa problemima i pobedimo.

2016. nezapamćene poplave u Lučanima, rad u vanrednim uslovima šest meseci, ali naši pacijenti nisu bili uskraćeni za bilo kakvu uslugu zdravstvene zaštite.

Od septembra do novembra 2016. nastavilo se sa udarničkim radom u cilju priprema za reakreditaciju. To je bila kruna našeg rada, dobili smo najvišu ocenu, akreditovani smo na sedam godina!

Povodom novonastalih problema direktorka Doma zdravlja obavestila je lokalnu samoupravu, predsednicu i poverenike OO SNS. U više navrata se obraćala nadležnima u Ministarstvu zdravlja, Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje, Filijali Republičkog fonda u Čačku, Zavodu za javno zdravlje Čačak i Institutu za javno zdravlje Batut“.

Ambulante nisu zatvorene, ali u njima nema lekara

„Prvi na udaru za prekid radnog odnosa bili su zaposleni na određeno, među kojima je i šest lekara. Napominjemo da nijedna ambulanta nije bila zatvorena. Zbog novonastale situacije nije bilo moguće organizovati rad lekara u šest seoskih ambulanti, a rad sestara na podeli terapije organizovan je u svakoj ambulanti.

Po odluci Ministarstva zdravlja, sproveden je konkurs, izvršen izbor i prijem dve doktorke. Ali FOND nije hteo da ih ugovori, tako da one nemaju faksimil i mogu raditi isključivo poslove Hitne službe.

Trenutno u Guči rade četiri izabrana lekara i Direktorka dr Gordana Gašović kada joj ostale obaveze to dozvole. Dve doktorke dva dana rade ultra zvuk. Tako da je rad izuzetno otežan.

Za nastalu situaciju sigurno nisu krivi zaposleni Doma zdravlja i Dr Gordana Gašović. Stojimo iza svake odluke naše direktorke dr Gordane Gašović jer sve je odluke donosila u dogovoru sa nama.

Iskreno smo zabrinuti za sudbinu zaposlenih i pacijenata i zato ulažemo nadljudske napore da sa ovoliko lekara održimo rad i pružimo zdravstvenu zaštitu našem stanovništvu te Vas još jednom molimo za strpljenje i razumevanje do rešenja novonastale situacije“, navodi se u saopštenju Kolektiva Doma zdravlja Lučani stanovništvu Dragačeva.

 

POSTAVI ODGOVOR