Komunalac spremno dočekuje zimsku sezonu

Komunalac spremno dočekuje zimsku sezonu

„Komunalac u ovom trenutku raspolaže sa dovoljno mehanizacije, ali ako bi bila alarmantna ili vanredna situacija u kojoj ne bismo mogli da odgovorimo zadatku sa našom mehanizacijom, angažovali bismo i podizvođača“

0
Foto: Dženarika Info, arhiva

U čačanskom Komunalcu je juče održan sastanak na kome je izvršen uvid u stanje vozila za predstojeću zimsku sezonu. Po rečima Miodraga Lukovića, tehničkog direktora, ovo preduzeće raspolaže sa određenom količinom soli i agregata koja će biti dovoljna za početak zimskog održavanja. Kako ističe, praksa je da se prilikom obilnih snežnih padavina angažuju podizvođači, ali za tim prethodne zime nije bilo potrebe jer preduzeće ima dovoljno svoje mehanizacije.
– Proverili smo stanje vozila sa rukovodiocima RJ Javna higijena koja se bavi zimskom službom. Mogu da kažem da su sva vozila pripremljena i spremna za predstojeću zimsku sezonu. Imamo i neke zalihe soli od prethodne sezone, koja će služiti u slučaju prvih snežnih padavina za sprečavanje poledice i otapanje snega. Imamo ugovor na godišnjem nivou gde nismo povlačili so i obavili smo kontakte sa ljudima koji će nam u skladu sa planiranim i ugovorenim količinama izvršiti isporuku po zahtevu. Znači vrši se sukcesivna isporuka po našem nalogu kada procenimo da nam je potrebno, kako ne bi stvarali zalihe i pravili dodatne troškove. Naša praksa i operativni plan su takvi da kada dođemo na količinu od dva šlepera, odnosno 50 tona soli, odmah vršimo novu nabavku, ne dozvoljavamo da zalihe spadnu ispod te količine, objašnjava Luković.

Dodatna pomoć se angažuje po potrebi

– Po planu i programu čišćenja ulica u okviru zimske službe postoje I, II i III prioritet i to je sve definisano u Odluci Skupštine grada. Kada očistimo ulice prvog prioriteta koje su navedene u toj Odluci, prelazimo na ulice drugog a zatim i trećeg prioriteta. U slučaju obilnijih snežnih padavina, odluku donosi Nadzorni organ sa kojim se dogovaramo šta je najhitnije čistiti i po potrebi angažujemo i pomoć. Komunalac u ovom trenutku raspolaže sa dovoljno mehanizacije, ali ako bi bila alarmantna ili vanredna situacija u kojoj ne bismo mogli da odgovorimo zadatku sa našom mehanizacijom, angažovali bismo i podizvođača. Uvek zaključujemo ugovor sa nekim od podizvođača u slučaju potrebe, da se može reagovati, mada se prošle godine to nije desilo, a pretprošle je bilo u manjem obimu jer smo opremljeni tako da uglavnom sve sami možemo da završimo, rekao je Luković.

 

POSTAVI ODGOVOR