[rstr_selector]

Korov i smeće na sve strane

Česte kiše ovog leta pogodovale su rastu svih biljaka pa tako i rastinja na javnim površinama. Parkove, skverove i druge javne površine u Čačku održava Javno komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ koje ovaj posao obavlja isključivo po nalogu JP „Gradac“.

Međutim, pojedine zelene površine o kojima bi trebalo da brine grad, potpuno su zapuštene i zarasle u korov. Najbolji primer za to su mesta na kojima su se do juče nalazile bespravno podignute garaže, koja nakon uklanjanja tih objekata nisu preuređena u parkinge. Još drastičniji primer nemara nadležnih, u preduzeću koje treba da brine o sveukupnom funkcionisanju grada, su trava i šiblje koje je niklo pored saobraćajnica pa svako koga put navede u Čačak, prvo što zapazi su korov i smeće koji možda u najboljoj meri i oslikavaju prilike grada na Moravi.

O nemaru i neuređenosti javnih površina, ovih dana najubedljivije bi mogli da govore stanari gradskog naselja Alvadžinica, koji na potesu iza Simpovih zgrada godinama posmatraju livadu zaraslu u korov. Na toj lokaciji danas smo fotografisali šiblje koje premašuje visinu od jednog metra.

Živka Mojsilović, pomoćnica rukovodioca Radne jedinice „Gradsko zelenilo“ smatra da oni odgovorno pristupaju košenju travnjaka, ali nisu faktor koji odlučuje o tome, već je to preduzeće „Gradac“.

– Naše preduzeće se bavi zelenim površinama koje su uređene, kao što su parkovi, pojasevi uz ulice, gradski bedem… Jednom mesečno se te površine kose, nekada te poslove radimo i češće, međutim samo ako nadležni iz Gradca smatraju da je to neophodno. Što se tiče uređenja drugih zelenih površina mi postupamo i po nalogu komunalne policije. Predlozi i prijave za krčenje takvih površina često dolaze iz mesnih zajednica, a vrlo često i građani prijavljuju lokacije na kojima se nalazi korov. Treba napomenuti da Gradsko zelenilo ne može samo da odlučuje o površinama koje će se raditi, mi možemo da dajemo neke predloge i sugestije koji se kasnije u dogovoru sa njihovim stručnim službama realizuju ili ne, u svemu ovome mi smo samo izvođači – izjavila je Živka Mojsilović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023