Kraljevo: Ogromna šteta od poplava, očekuje se pomoć vojske

Kraljevo: Ogromna šteta od poplava, očekuje se pomoć vojske

Poplavljena su 434 stambena objekta, evakuisana je 121 osoba,oštećeno je ili potpuno uništeno 16 mostova, više od 20 lokalnih puteva je oštećeno ili se nalazi u prekidu

0

U Kraljevu je juče proglašena vanredna situacija zbog obilne kiše koja je pala u noći između nedelje i ponedeljka i prouzrokovala veliku štetu na stambenim objektima i infrastrukturi. Osim užeg centra grada i Mesne zajednice Higijenski zavod, sve druge mesne zajednice pretrpele su posledice elementarne nepogode, navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

– Poplavljena su 434 stambena objekta, evakuisana je 121 osoba,oštećeno je ili potpuno uništeno 16 mostova, više od 20 lokalnih puteva je oštećeno ili se nalazi u prekidu. Takođe, oštećeno je i na desetine privrednih subjekata, više lokalnih seoskih vodovoda, a u selu Sirči je 80 porodica do sinoć bilo potpuno odsečeno od sveta. Tamo je napravljen improvizovan most i radi se na obalama sa obe strane Sirče kako bi se postavio pontonski most. Tu očekujemo pomoć vojske. Sve ekipe su na terenu sa pumpama, Grad je obezbedio dodatnih pet pumpi, pristigla nam je i pomoć u mehanizaciji iz Ćuprije i radimo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli građanima, kaže Terzić.

Manje reke napravile velike probleme

– Najveće probleme prave manje reke. Musina reka koja prolazi kroz Adrane je napravila ogroman problem. Potok Čađavac – Moravac koji se nalazi u Grdici izlio se u jednom delu ovog naselja. U Sirči je postojao mali potok koji tokom leta presuši, ali se sada pretvorio u ogromnu reku koja je u potpunosti uništila most.

Obnova grada od poplava će biti dugotrajna i skupa

Kiša u Kraljevu pada neprestano, ali manjim intenzitetom nego juče.

– Vodostaj raste, ali ne u onoj meri kao što je bilo juče. Ono što nam je sada najvažnije je da nastavimo sa radovima i otklanjanjem posledica, i nadam se da ćemo, ukoliko ne bude kiše, uspeti da rešimo sve probleme, a onda nas očekuje dugotrajan proces obnove grada koji će mnogo koštati, zaključuje gradonačelnik Kraljeva.

POSTAVI ODGOVOR