Претрага
[rstr_selector]

Krenula sezona vađenja krompira i berbe maline

U čačanskom kraju naveliko traje sezona radova u poljoprivredi. Pojedine ratarske kao i voćne kulture već su prispele za branje i prodaju. Otkupljivači većinu ovogodišnjeg roda sa oranica ovog dela zapadne Srbije plasiraće na rusko tržište.

Poslednjih dana najaktuelniji radovi na poljima u čačanskom ataru su vađenje i otkup krompira. Otkupna cena ovog povrća kreće se između 40 i 50 dinara za kilogram, a proizvođači kažu da je na početku sezone otkupna cena belog krompira dostizala 80, pa i 120 dinara.

Zbog povećanog obima posla, pojedini vlasnici poljoprivrednih gazdinsktava kraj Zapadne Morave ovih dana uposlili su veliki broj sezonskih radnika. Njima, vlasnici gazdinstava, za angažovanje na poslovima vađenja krompira plaćaju od 150 do 200 dinara po satu u zavisnosti da li su uključeni smeštaj i hrana. Najčešća varijanta koju sezonci biraju je isplata 1800 dnevno uz obezbeđenu ishranu.

U ivanjičkom i požeškom kraju uveliko počinje berba maline. Otkupljivači su već objavili i po kojoj ceni će otkupljivati ovogodišnji rod. U Arilju hladnjačari za kilogram maline sorte Miker isplaćuju najviše 210 dinara, za Vilamat 190, a za retke stone vrste kao što je Tulamin, čak 300 dinara.

Beračima malina u požeškom i ivanjičkom kraju isplaćuje se u proseku približan iznos kao i sezoncima za vađenje krompira, oko 1800 dinara po danu.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *