Krivična prijava protiv odgovornih za nabavku novogodišnje dekoracije

Krivična prijava protiv odgovornih za nabavku novogodišnje dekoracije

„JP Gradac je raspisao ovu ponudu sa unapred određenom sadržinom, tj. oblikom jelke i svetiljki, a da za ovo nije raspisao konkurs u kome bi se dizajneri nadmetali sa svojim ponudama”, navodi se u krivičnoj prijavi koju je Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku podnelo nekoliko odbornika skupštine grada Čačka

0
Foto: Dženarika Info - Podnosioci prijave ispred jelke

Odbornici skupštine grada Čačka – Aleksandar Tanasković, Vladica Gavrilović, Aleksandar Radojević, Milica Prokić, Goran Vidojević, Violeta Marković – podneli su danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku krivičnu prijavu protiv Draga Vukajlovića, direktora Javnom preduzeća „Gradac“ iz Čačka i NN članova tenderske komisije koja je 03.11.2017. godine objavila javnu nabavku dekorativne rasvete za potrebe grada Čačka, uz navođenje da su direktor JP „Gradac“ i NN lica tenderske komisije iskoristili svoj službeni položaj i ovlašćenja i javnu nabavku dekorativne rasvete za potrebe grada objavili protivno odredbama člana 10. Zakona o Javnim nabavkama, čime su u izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz člana 228. st. 2 u vezi sa članom 33. Krivičnog zakonika.

U prijavi se navodi da su odgovorni protiv kojih je podneta prijava unapred odredili sadržinu i oblik novogodišnjih ukrasa i jelke a da o tome nisu sproveli konkurs, čime su isključili konkurenciju, te su svesno favorizovali preduzeća „ELEKTRODEKOR“ iz Novog Sada i „NIKOLA TESLA – ELEKTRO SERVIS“ iz Čačka. Kao dokaz za ovu tvrdnju podnosioci prijave su priložili spornu ponudu od 03.11.2017. i celokupnu tendersku dokumentaciju.

„JP Gradac unapred dogovorio ishod tendera“

U prijavi se dalje navodi:

„Procenjena vrednost predmetne nabavke iznosi čak 6.250.000,00 dinara i to bez PDV-a. Podnosioci ove krivične prijave, u svoje ime kao i u ime građana Čačka, opravdano se pitaju da li je ovakva nabavka uopšte opravdana, a visina je u očiglednoj nesrazmeri sa koristi koja bi trebalo da se pribavi ovom ponudom. Način na koji je ovaj tender sproveden upućuje na zakulisne i nelegalne radnje njegovih učesnika. JP „Gradac“ je raspisao ovu ponudu sa unapred određenom sadržinom, tj. oblikom jelke i svetiljki, a da za ovo nije raspisao konkurs u kome bi se dizajneri nadmetali sa svojim ponudama, ali i koji bi obezbedio legalitet nabavci jer bi bilo transparentno i poznato zašto se odlučilo za baš takvu jelku i svetiljke. Međutim, ništa od navedenog nije učinjeno što ukazuje da je JP „Gradac“, odnosno njegovo rukovodstvo unapred dogovorilo ishod ovog tendera sa unapred određenim privrednom društvom, jer ostali ne mogu da se nadmeću i učestvuju u ovoj nabavci, s obzirom da je premalo vremena za to“, navode podnosioci krivične prijave i dodaju da se „ovom krivičnom prijavom predlaže pritvor prema osumnjičenima, upravo da ne bi u kratkom vremenskom periodu, u još nekoj javnoj nabavci oštetili budžet grada i nepotrebno opteretili građane, kao i zbog velike rezigniranosti i uznemirenosti građana Čačka, ali i celog regiona”.

Vladica Gavrilović: Niko iz Čačka nije mogao da učestvuje u postupku javne nabavke

Rekavši da je nabavka jelke od 30 hiljada evra protiv interesa građana Čačka, Vladica Gavrilović iz Nove Srbije je naglasio da je javna nabavka jelke protivzakonita.

– Član 10. Zakona o javnim nabavkama kaže da naručilac ne može da ograniči konkurenciju, a posebno ne može onemogućiti bilo kog ponuđača da učestvuje u postupku javne nabavke neopravdanom upotrebom pregovaračkog postupka, niti korišćenjem diskriminatorskih uslova, tehničkih specifikacija i kriterijuma. Videli smo kako izgleda tenderska dokumentacija i da je u njoj bilo propisano kako treba da izgleda jelka. Ono što nas najviše ljuti jeste što niko iz ovog grada nije mogao da učestvuje u postupku javne nabavke, već je 7 miliona dinara otišlo iz ovog grada na nameštenom tenderu, kaže Gavrilović.

Violeta Marković: Metar ove jelke skuplji nego dužni metar autoputa

Violeta Marković, iz odborničke Grupe građana dr Aleksandra Radojevića, osvrnula se na nedavno zasedanje Skupštine na kome je odbačen predlog ove partije da se u budžetu odvoji šest miliona dinara kako bi se pomoglo osobama sa invaliditetom koje ne mogu da koriste javni prevoz, a sa druge strane se našao novac za astronomski skupu dekorativnu novogodišnju dekoraciju.

– Naša partija je predložila da se iz budžeta izdvoji 6 miliona dinara kako bi se pomoglo svim licima sa invaliditetom koja ne mogu da koriste javni prevoz i taj predlog je bio odbijen. Svedoci smo da je grad upravo dao 7 miliona dinara za novogodišnju rasvetu i jelku. Smatram da je za taj novac moglo mnogo toga drugog da se uradi. Metar visine ove jelke je skuplji nego dužni metar autoputa koji se gradi, kaže Markovićeva i dodaje da je sada na Tužilaštvu da oni odluče da li je ovaj postupak pravno ispravan ili ne.

Aleksandar Tanasković: Čačak se danas u Srbiji prepoznaje kao grad kriminala

Aleksandar Tanasković iz Pokreta Dveri rekao je da je kupovina jelke sprovedena pod sumnjivim okolnostima i ukazao na brojne druge navodne kriminalne radnje aktuelne vlasti.

– Čačak se danas u Srbiji prepoznaje kao grad kriminala gde je za jednu jelku dato oko 30.000 evra, a za ostalu rasvetu oko 40.000. Ovaj grad ima čvrstu opoziciju koja neće dozvoliti vlasti da se izvuče iz svojih kriminalnih aktivnosti. Danas smo svi zajedno potpisali krivičnu prijavu protiv odgovornih za kupovinu jelke jer smatramo da je način na koji je to ostvareno protiv interesa građana i da je to simbol loše vlasti Srpske napredne stranke. Oni su odgovorni za sve loše aktivnosti, za nedolazak investitora i za odlazak mladih iz Čačka jer njihova vladavina traje skoro 6 godina, kaže Tanasković.

POSTAVI ODGOVOR