Претрага
[rstr_selector]

Krov nad glavom za četiri izbegličke porodice u Ivanjici

Opština Ivanjica je sa Komesarijatom za izbeglice i migracije zaključila Ugovor o dodeli sredstava za kupovinu četiri seoske kuće sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku ili adaptaciju pomenutih zgrada.
Momčilo Mitrović, zamenik predsednika opštine kaže da ova opština nema mnogo izbeglih lica, a ovim programom će biti udomljene najugroženije izbegličke porodice.
– Sredstva su obezbeđena iz budžeta Rrpublike Srbije u iznosu od oko 5.5 miliona dinara. Maksimalan iznos za kupovinu, bez obzira da li je to kuća ili građevinski materijal, po korisniku iznosi oko 1.400.000 dinara. Realizacija tog projekta je već počela, forimirali smo komisiju za izbor korisnika i izdato je saopštenje da će u roku od 45 dana objavljen javni poziv za izbor korisnika koji će sadržati potrebne informacije u vezi uslova i kriterijuma odabira. Ovim putem će moći da se prijave i vlasnici kuća koji žele da prodaju kuće u navedene svrhe za koje su sredstva obezbeđena, izjavio je Momčilo Mitrović.

Rešenje stambenog pitanja 917 izbegličkih porodica u Srbiji

U Beogradu će naredne sedmice biti potpisani ugovori sa predstavnicima 53 opština i gradova uahvaljujući kojima će 917 izbegličkih porodica rešiti stambeno pitanje.

– Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova u prisustvu visokih predstavnika donatora regionalnog stambenog programa u utorak će u Beogradu dodeliti ugovore predstavnicima opština i gradova gde će ovaj program biti sproveden. Tom skupu će prisustvovati i međunarnodne organizacije i institucije nadležne za sprovođenje programa. Na teritoriji cele Srbije u okviru ovog petog regionalnog stambenog projekta biće dodeljeno najmanje 917 stambenih rešenja namenjenih izbeglim licima i članovima njihovih porodica koja žive na teritoriji Srbije. Program će biti sproveden na teritoriji 53 lokalnih samouprava širom Srbije, kaže Mitrović.

Ivanjica nema prevelik broj izbeglica

Na pitanje da li će četiri kuće biti dovoljne da se reši stambeno pitanje izbeglica u Ivanjici Mitrović kaže da ovaj kraj nema prevelik broj izbeglih, ali ako se ukažu potrebe, lokalna samouprava će reagovati.
– Ivanjica trenutno nema mnogo izbeglih lica tačan broj vam ne mogu reći jer imamo lica koja se vode na ivanjičkoj teritoriji, a ne žive u Ivanjici, jer su zbog svog poslovanja ili nekih drugih razloga otišli i samo na papiru su ovde. Ovim projektom mi ćemo pokriti četiri najugroženije izbegličke porodice u Ivanjici. Treba istaći da su to lica izbegla za vreme rata od 1991. do 1995. godine koja su stekla status izbeglica u Republici Srbiji bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe. Program je namenjen i izbeglicama koje stanuju u kolektivnom smeštaju, ali mi u Ivanjici više nemamo takav oblik zbrinjavanja jer su se izbegli vremenom zbog ekonomske situacije sa područja Ivanjice odselili u druge krajeve. Sagledaćemo kakva je situacija na terenu, ukoliko bude potrebno, mi ćemo sa Komesarijatom razmatrati nastavak realizacije ovog programa. Svakako da bi se došlo do tih sredstava, moraju se poštovati određene procedure i uraditi projekti, objašnjava Mitrović.

Useljenje najverovatnije naredne godine

– Mi ćemo u utorak imati detaljna uputstva u vezi sa realizacijom ovog projekta. Tada ćemo znati kada će se krenuti u realizaciju i do kada bi ljudi trebalo da se usele u svoje kuće. Tačan datum useljenja otežava i okolnost da mi u ovom trenutku nemamo te kuće koje bismo kupili. Odnosno neophodno je pronaći lokacije koje odgovaraju izbeglicama, kao i ljude koji bi te nekretnine prodali, i da se pritom sve uklopi u budžet koji mi imamo. Ako sve bude išlo planiranim tokom, izbegla lica useljenje mogu očekivati naredne godine, zaključuje Momčilo Mitrović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *