Претрага
[rstr_selector]

KudeS ne odustaje od Nušićijade

Opština Ivanjica je u martu ove godine donela odluku da Udruženje građana KUDES, koje je 2010. godine obnovilo „Nušićijadu“ i organizovalo je proteklih sedam godina, isključi iz organizacije ove manifestacije. Međutim, Vera Jovanović, doskorašnja koordinatorka festivala, kaže da ovo udruženje nije odustalo i da će organizovati „Prognanu, a slobodnu Nušićijadu“.
– Naša vizija sa kojom smo ipak odlučili da organizujemo Nušićijadu je da ona zapravo bude originalna u onoj svojoj vodećoj ideji i koncepciji sa kojom je i nastala. Kao što je poznato, Opština Ivanjica je ove godine prosto izbacila Udruženje građana KUDES iz organizacije festivala bez obzira što je KudeS titular, čak i zakonski vlasnik festivalskih obeležja. To je bila jedna izvršna odluka predsednika Opštine Ivanjica, nakon koje opština sa svojim institucijama organizuje Nušićijadu. Mi se dalje više nismo intenzivno bavili tim festivalom, već smo se bavili konsolidovanjem udruženja i sve vreme dobijali veliku podršku prijatelja festivala koji su nam davali ideje da bi ipak trebalo napraviti pravu i originalnu Nušićijadu bez obzira na ono što se dešava u Ivanjici, kako bi se održala ideja slobode i kako bi pokazali da nismo prepustili sve u ruke nekome ko je odlučio da nas tek tako isključi iz svega i pokazali da mi i dalje postojimo. I ne samo mi kao Udruženje građana KUDES, već da postoje i svi naši prijatelji koji su svih ovih godina činili taj festival. Među onima koji su nas podržali i sami davali inicijative su glumac Petar Božović, koji je od prve godine kada smo obnovili Nušićijadu sa nama, zatim Zoran Kesić, Draža Petrović, momci iz Njuzneta,  ostali humoristi, Petar Arbutina koji je vodio i bio predsednik žirija konkursa za satiričnu priču, i oni su nam dali snagu da ne pokleknemo. U međuvremenu nam stiže podrška i od velikog broja ljudi iz sveta kulture, pa nam se pre nekoliko dana javio reditelj Goran Marković i dao nam vetar u leđa da nastavimo da radimo, rekla je Vera Jovanović.

Festival najpre u Beogradu, a potom u Ivanjici 

Nušićijada koju mi organizujemo ima tendenciju da ne bude konfrontacija sa onim što će se dešavati u Ivanjici. Poslednje što želimo je da budemo u bilo kakvom sukobu, mi samo radimo ono što mislimo da treba. Festival ćemo organizovati na slobodnim teritorijama za nas, jer nama je Opština u nekom trenutku prestala da dozvoljava korišćenje javnih površina. Tako će jedan događaj biti organizovan u Beogradu na Dorćol placu 18. avgusta gde će domaćin biti glumac petar Božović i gde ćemo imati Ivanjicu u malom i Nušićijadu sa svim svojim tipskim mestima – scenama, kafanom, ulicom, čaršijom i brojnim prijateljima festivala i to će biti jako lepo videti. Drugi događaj organizujemo u Ivanjici, 23. avgusta na jednom imanju naših prijatelja u Bedinoj Varoši, u potpuno drugom ambijentu u odnosu na našu varoš. Idemo u prirodu, jer mi smo prognani i izmešteni i ponovo okupljamo prijatelje našeg festivala tako da će nam biti veliko zadovoljstvo da se družimo u nekim autentičnim uslovima i sa autentičnom idejom, a to je da je poslednja odstupnica slobodnog čoveka zapravo smeh, ističe Vera Jovanović.

U Bedinoj Varoši biće poznati glumci, muzičari i humoristi

– U Ivanjici će se sa nama 23. avgusta družiti Zoran Kesić i Njuzovci, Draža Petrović, Darko Mitrović, Petar Arbutina, a čuće se i poezija „srednjeg rizika“ Nebojše Milovanovića, zatim  ćaskanje sa Marčelom Markom Šelićem, našim muzičarem i piscem. Imaćemo predstavu „Smrt fašizmu“ o ribarima i slobodi koju igra „Reflektor Teatar“ sa svojim mladim i fantastičnim glumcima, a u režiji i dramaturskoj obradi Minje Bogavac. Pored toga, biće postavljena i izložba Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića „Karikature od naših života“. Jedna jako interesantna stvar koja nas očekuje u Ivanjici jeste radionica i koncert bubnjara Dragoljuba Đuričića. Radionicu ćemo održati dan pre Nušićijade, kada ćemo učiti da bubnjamo zajedno sa Đuričićem, a onda ćemo se sutradan uključiti u koncert koji će on  održati sa svojim bubnjarima, najavila je Vera Jovanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести