Kulturno nasleđe Roma u Narodnom muzeju

Kulturno nasleđe Roma u Narodnom muzeju

Izložba posvećena Romskoj “svetiteljki” Bibiji ukazuje na jedinstvo koje treba da postoji među našim sugrađanima

0
Važan deo romske kulture

U galeriji Narodnog muzeja u Čačku u okviru dana evropske baštine, otvorena je izložba posvećena kulturnom nasledju Roma. Prema rečima Ivane Ćirjaković, etnologa čačanskog Narodnog muzeja, na izložbi će biti predstavljena Romska tradicija. Postavku čine fotografije nastale tokom istraživanja koje je sprovela Snežana Šaponjić Ašanin, muzejski savetnik. Na fotografijama je prikazana romska slava tetka Bibija, koja je važan deo romske kulture i tradicije. Sugrađani će se kroz izložbu bolje upoznati sa značenjem Bibije, načinom pripreme i obeležavanja dana slave, rekla je Ćirjaković.

Čudotvorna tetka Bibija

Prema predanju, u vreme kada je harala kolera, tetka Bibija je lutala jednim selom. Išla je od vrata do vrata sa svoja dva jareta. Niko nije hteo da je pusti u kuću osim jedne siromašne porodice sa šestoro dece. Podelili su sa njom hranu koju su imali, a ona je te noći izlečila njihovu bolesnu decu. Od tada Pravoslavni Romi širom sveta slave Bibiju, moleći se tako za zdravlje svoje dece. Iako nije kanonizovana zbog svoje neukosti, Čudotvorna tetka Bibija 1929. godine dobila je svoju ikonu. Ikona Bibije izuzetno se poštuje, mada su retke romske kuće koje je imaju.

Bibija se slavi četiri nedelje pre velikog petka, a u nekim krajevima na sam praznik Isusovog stradanja. Kod Pravoslavaca je tada strogi post pa je i praznična trpeza obavezno posna. Pripremanju prisustvuju domaćice svih romskih porodica, a postoji jedan kolačar koji zajedno sa sveštenikom seče kolač. Gosti se najčešće poslužuju ispod drveta kruške, gde se predavanjem kolača određuje domaćin za narednu godinu.

Bibija važan deo romske kulture

Prema Rečima Ivane Ćirjaković, prikazana je kultura Roma, kako bi se ukazalo na to da su Romi deo Pravoslavne zajednice. Sugrađani će moći da uživaju u postavci koja će trajati sedam dana-zaključila je Ćirjaković.

POSTAVI ODGOVOR