[rstr_selector]

Laboratorijom do zdrave hrane

Nabavkom opreme i građevinskom pripremom objekta, Agronomski fakultet iz Čačka obezbedio je rad laboratorije za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Kako kaže dekan, profesor doktor Vladeta Stevović, ove godine bi laboratorija trebalo da bude akreditovana, ali u njoj je već moguće radite određene analize.
– Danas možemo detektovati prisustvo raznih rezidua pesticida jer imamo opremu na tom nivou da možemo znati šta ima u poljoprivrednim proizvodima koji se nalaze na našoj pijaci i kod naših poljoprivrednih proizvođača. Agronomski fakultet će se fokusirati na preparate koji se koriste u zadnjim fazama zrelosti poljoprivrednih proizvoda. Moći ćemo da detektujemo ta jedinjenja, dozvoljene koncentracije, za koji period se mogu razgraditi i slično. Poenta je da nam se ne vraćaju kontigenti iz izvoza, a pre svega da znamo šta konzumiramo i šta jedemo, kaže dr Stevović.

Jeftino ili besplatno uzorkovanje

Profesor Stevović ističe da je formiranje laboratorije finansirano iz sopstvenih sredstava fakulteta, iz IPA fondova, a da su pomogli resorno Ministarstvo i grad Čačak.
– Kupili smo najsavremeniju opremu i opremanje laboratorije je koštalo 500.000 evra. Zbog pomoći koju smo dobili, imaćemo u vidu da za naše poljoprivredne proizvođače, mislim na proizvođače sa ovog područja, u početku analize radimo besplatno ili po nižim cenama. Mislim da će svi imati koristi od ove laboratorije. Kad pričamo o zdravstveno bezbednoj hrani svi reagujemo posledično, odnosno tek kada se desi neki problem. Svi se mi uznemirimo kad se utvrdi postojanje pesticida u hrani za decu, ali moramo i da se zapitamo zašto su se ti pesticidi našli u dečjoj hrani. Našli su se tu zato što se u procesu proizvodnje neki preparati nekontrolisano primenjuju. Da bismo to predupredili u ovoj našoj regiji, mi pokušavamo da na vreme detektujemo postojanje pesticida u poljoprivrednim proizvodima i da tako nešto ne unosimo u naš organizam, zaključuje doktor Stevović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *