[rstr_selector]
Foto: Pixabay

Led na putevima otežava saobraćaj

Stanje na putevima

Snežene padavine ponegde praćene kišom koja će se lediti pri tlu najavljene su i za danas. Vetar je u slabljenju ali se nastavlja period vrlo hladnog vremena. Prohodnost puteva je nešto bolja u odnosu na prethodne dane, ali uglavnom u nižim predelima, saopštio je Auto-moto svez Srbije. Bačena so pri niskim temepraturama nema pravi i puni efekat pa je na putevima koji vode u planinske predele moguće formiranje leda što predstavlja opasnost u vožnji. U planinskim predelima gde je palo najviše snega vozačima se savetuje da koriste glavne putne pravce bez obzira na to što su oni možda duži, jer je na njima vožnja sigurnija i bezbednija. Zimska oprema, smanjena i prilagođena brina uslovina na putu i držanje većeg odstojanja između vozila je način vožnje koji će vas sigurno i bezbedno dovesti do vašeg odredišta.
Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na mostovima.
Drugi dan Božića pored jakog mraza i zimskih uslova vožnje doneće pojačan saobraćaj na svim putevima, a naročito na onima kioji vode ka većim gradovima iz pravca svih turističkih mesta i skijališta u Srbiji.
Zbog pojačanog saobraćaja u toku dana može doći i do dužeg zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima.

Policijska uprava

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije u protekla tri dana u Čačku se dogodilo šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice zadobilo lakše povrede, a u Ivanjici se dogodila jedna u kojoj pored pričinjene materijalne štete, nije bilo povređenih putnika. Radarske kontrole biće danas do 17.00 časova na području grada.

Vodosnabdevanje

I pored niskih temperatura većih kvarova na vodovodnim mrežama u Čačku i Gornjem Milanovcu nema. Dežurni telefoni za prijavu kvarova u čačanskom Vodovodu su 556-25-24 i 552-90-09, a u JKP „Gornji Milanovac“ 716-910 i 716-911.

Grejanje

Prema informaciji iz JKP za grejanje „Čačak“ isporuka toplotne energije je uredna, a stanovi se greju produženo zbog veoma hladnog vremena. Problema nema ni u Gornjem Milanovcu gde sistem daljinskog grejanja funkcioniše uredno za sve korisnike koji se snabdevaju toplotnom energijom iz kotlarnica u Lominoj i Železničkoj ulici.

Hitna pomoć

Hitna pomoć u Čačku intervenisala je u toku prethodna 24 sata 35 puta na terenu, a u ordinaciji su lekari pregledali 21 pacijenata. U Gornjem Milanovcu lekari su obavili 35 pregleda u stanici Hitne pomoćii osam kućnih poseta.

Bioprognoza

Nastavlјa se period nepovolјne biometeorološke situacije, te se svim hroničnim bolesnicima preporučuje opreznost. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u jačoj formi. Zbog niske temperature vazduha neophodno je adekvatno odevanje.

Поделите вести