[rstr_selector]

Lični pratilac u Čačku neophodan za 60 dece

Odlukom Gradskog veća Čačka od sada se, između ostalih usluga socijalne zaštite koje obezbeđuje grad, nalazi i usluga lični pratilac deteta. Prema rečima Nadežde Vuksanović, načelnice Gradske uprave za društvene delatnosti, grad će lične pratioce obezbeđivati na tenderu s obzirom na to da Čačak nema uslugu socijalne zaštite za ove namene, a Centar za socijalni rad nema kadrovski kapacitet.

Lični pratilac deteta je usluga socijalne zaštite kojom se deci školskog uzrasta obezbeđuje lični pratilac sve do završetka srednje škole.

– Lični pratilac je detetu pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, počev od oblačenja, učenja, kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja i komunikacije sa drugima, kaže Nadežda Vuksanović i nastavlja:

– Što se tiče potreba u gradu, one se utvrđuju na osnovu nalaza i mišljenja interresorne komisije. Prema dosadašnjim mišljenjima ove komisije, u Čačku postoji 60 dece koja imaju potrebe za ličnim pratiocem i uključena su u sistem predškolskog i školskog obrazovanja, rekla je Vuksanović.

Procena je da će ova usluga koštati oko 60 miliona dinara

Nadežda Vuksanović ističe da je veoma važno da odluku Gradskog veća usvoji i Skupština na prvoj narednoj sednici.

– Ova odluka će se primenjivati od 2017. godine, a procena je da će koštati 60 miliona dinara. Do sada smo potrebu za ličnim pratiocima dece premošćavali tako što ih je škola obezbeđivala. Inače, u toku su pripreme Odluke o pravima i uslugama iz oblasti socijalne zaštite iz nadležnosti grada Čačka. Veoma je važno da se steknu uslovi i da se omogući da se za budžetsku 2017. godinu za ovu namenu planiraju sredstva u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite, istakla je Vuksanović.

Za svako dete poseban program ličnog pratioca

Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti kaže da se usluga ličnog pratioca deteta realizuje na osnovu takozvanog IOP, inkluzivno-obrazovnog programa.

– Ovaj program, na osnovu nalaza i mišljenja lekara, utvrđuje tačnu programsku aktivnost za svako dete. Nesumnjivo je da će i ova vrsta usluge biti realizovana u koordinaciji sa roditeljima, odnosno starateljima. Utvrđivanjem potreba deteta i postizanjem sporazuma sa roditeljima definiše se način i mesto pružanja usluge ličnog pratioca deteta. Do sada je to bilo isključivo u školi. Sada, kada grad obezbeđuje pratioce, situacija se menja i usluga se proširuje, zaključila je Vuksanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *