Liste čekanja i za specijalističke preglede

Liste čekanja i za specijalističke preglede

0

Pojedini specijalistički pregledi u čačanskoj bolnici se obavljaju isključivo uz zakazivanje, a na mnoge od njih se čeka danima i nedeljama, kao što su ultrazvučni pregled štitne žlezde ili pregled kog bilo kog interniste.

Dr Radoslav Milošević, direktor čačanskog Zdravtvenog centra, objašnjava razloge zbog kojih postoje liste čekanja na pregled kod specijaliste:

– Razlog zašto se zakazuju nije ni godišnji odmor, niti nedostatak kadra. Prema Pravilniku o zdravstvenoj zaštiti, svi specijalistički pregledi i konsultativni pregledi se zakazuju. To je praksa u celom razvijenom svetu, pa tu praksu primenjujemo i mi zadnjih par godina. To nije neka novina, niti postoji neki poseban razlog za to, pitanje je samo dužine čekanja. Mi imamo obavezu prema tom pravilniku, da prve specijalističke preglede odradimo u roku od mesec dana. Kontrolni pregledi se mogu neograničeno zakazivati prema zdravstvenom stanju pacijenata. Što se tiče hitnih pregleda mi smo u obavezi da se svi hitni pregledi urade bez zakazivanja i to se uglavnom i poštuje. Ne mogu da tvrdim da se to sto posto poštuje, ali uglavnom se na odeljenjima i na službama poštuje – izjavio je dr Radoslav Milošević.

POSTAVI ODGOVOR