[rstr_selector]
Ilustracija

Loznička reka „prelivala“ preko mostova, kanali zapušeni, ulice pod vodom

Velika količina kiše koja je jutros pala za kratko vreme, dovela je do izlivanja bujičnih potoka, manjih rečica, kao i atmosferskih voda koje su poplavile veliki broj ulica u Čačku.

Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku, kaže da su današnjim padavinama najviše pogođene mesne zajednice koje gravitiraju ka Kraljevu, Lučanima i Guči, dok je na gradskom području voda prodrla u podrumske prostorije u velikom broju domaćinstava.

– U Parmencu smo imali tri intervencije sa mašinama, a radi se i na crpljenju vode u gradskim zonama. Jedna od teže pogođenih mesnih zajednica je Loznica gde je zbog nepostojanja kanala pored puteva, kao i zbog ogromne količine kiše koja je pala u kratkom vremenskom periodu, došlo do poplave. Loznička reka je prelivala preko mostova budući da su oni sagrađeni od cevi, pa je tek onda urađen površinski sloj, tako da je reka samo na tim mestima prelivala. Što se tiče ostalih mesnih zajednica, naše ekipe ih obilaze. Za sada nemamo prijave da je nečiji stambeni objekat potopljen. Takođe, još uvek nismo dobili nikakvu prijavu za evakuaciju, tako da kod nas situacija nije toliko dramatična kao što je to slučaj u Lučanima i Guči. Za sada nema bojazni, mi smo preduzeli određene preventivne mere što nas je i spasilo od izlivanja Kulinovačkog potoka, Trnavske reke i drugih kanala koje smo tretirali prethodnih dana, kaže Zečević.

U medijima se pojavila informacija da je došlo do izlivanja Trnavske reke, ali Zečević to demantuje.

– Došlo je do izlivanja kanala koji se nalazi pored puta, kao i šahte koja nije mogla da primi toliku količinu vode, a što se tiče Trnavske reke na njoj nije bilo izlivanja, barem ne na onim mestima koje smo tretirali i obišli. Propust koji se nalazio u blizini Auto-servisa „Lučo” prošli put smo obezbedili, stavili smo džakove uz pomoć meštana. Nadam se da ih nisu skinuli, jer onda sigurno nije došlo do izlivanja.

Čačanski Štab za vanredne situacije apeluje na građane da sve probleme prijave Situacionom centru koji je dežuran 24 sata, na broj telefona 0800112032, dok štetu pričinjenu poljoprivredi ili građevinskim objektima mogu prijaviti u Gradskoj upravi na šalterima pisarnice 10, 11 i 12.

Izlile se Botunja i Ježevačka reka, Čemernica za sada mirna

Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka, kaže da su oštećeni putevi u seoskom području, ali i da najveće probleme zadaju kanali koji su zapušeni i zbog kojih su mnoge ulice prekrivene vodom.

– Skoro da nema ulice koja nije prekrivena vodom. Ekipe su na terenu, na teritoriji grada, ali i u selima čiste slivne rešetke i propuste koji su zapušeni i koji ne omogućavaju oticaj vode. Pratićemo situaciju, cilj nam je da sačuvamo ljudske živote i stambene objekte. Za sada nemam informaciju da je poplavljen neki objekat. Što se tiče vodotokova drugog reda, u Vapi se izlila Ježevačka reka, ekipe su na terenu i pokušavaju da to saniraju. Takođe i reka Botunja, ona se uvek izliva kada dođe do obilnijih padavina. Što se tiče Čemernice, ona spada u vodotokove prvog reda, u nadležnosti je „Srbijavoda” i na njoj nema nikakvih problema za sada, kaže Bojović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

„Наш разред” у Културном центру Чачак

19.02.2024
Одабране вести | Сервис инфо

Радно време јавних служби за Дан државности

15.02.2024
Вести | Одабране вести | Сервис инфо

Апел грађанима: Не спаљивати траву и ниско растиње

14.02.2024