Lučani: U toku dezinfekcija zemljišta i objekata oštećenih u poplavi

Lučani: U toku dezinfekcija zemljišta i objekata oštećenih u poplavi

U Guči se dezinfekcija sprovodi uz pomoć vojske s obzirom na to da je više od 100 stambenih objekata bilo pod vodom

0

U područjima koja su bila poplavljena na teritoriji Dragačeva, ovih dana se vrši dezinfekcija privatnih i javnih objekata. Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Lučanima, kaže da se u Guči taj posao sprovodi uz pomoć vojske, s obzirom na to da ima više od 100 stambenih objekata koji su bili pod vodom.

– Juče je rađena dezinfekcija u naselju Đerać svima koji su pripremili svoje prostorije, oprali, očistili i osušili. Radimo dezinfekciju zemljišta, dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata. Taj proces smo prošle sedmice izvršili u srednjoj školi, kao i u osnovnoj školi u Viči. Ovih dana nam u Guči pomaže vojska jer u tom mestu imamo više od sto stambenih objekata koje treba očistiti pre nego što se uradi dezinfekcija.

Stradalo preko 500 hektara obradivih površina

Procena štete na stambenim objektima i putnoj infrastrukturi je završena, dok će Komisije narednih dana početi i procenu štete na poljoprivrednom zemljištu.

– Sedam komisija je formirano 04. juna, od kojih je pet zaduženo da popiše štete na stambenim objektima, što je danas i urađeno. Jedna komisija je formirana za privredna društva i imamo informaciju da je oko 55 tih društava pretrpelo neki vid štete od poplave. Takođe, jedna komisija je formirana za sagledavanje štete na putnoj infrastrukturi, opštinskim i nekategorisanim putevima, mostovima i propustima. Sve su komisije završile svoj deo posla, a sad sledi slanje izveštaja Kancelariji za javna ulaganja. Što se tiče štete na poljoprivredi, tu je duži rok za procenu jer je u poplavi potopljeno preko 500 hektara obradivih površina, što je zaista mnogo. Komisija tek treba da izađe na teren, kaže Vučićević.

POSTAVI ODGOVOR