Претрага
[rstr_selector]

Lučanski bedem biće jedinstven u jugoistočnoj Evropi

Prema tvrdnjama Javnog preduzeća „Srbijavode“, bedem na Bjelici čija je izgradnja u toku, biće jedinstven objekat takve vrste u jugoistočnoj Evropi. Vesna Stambolić, predsednica opštine Lučani, kaže da se radi o odbrambenoj liniji koja predstavlja kombinaciju zemljanog nasipa i armirano-betonskog potpornog zida.

– Izgradnja bedema počela je 21. februara i to od ušća, uzvodno prema krajnjoj tački u visini takozvane kaskade gde će se završiti betonskim potpornim zidom. U osnovi će imati 28 metara, nadvisiće sadašnji nivo pruge i puta u visini od dva metra, a onaj ravni deo nasipa koji građevinci zovu kruna biće širok tri metra. Ceo bedem će biti zatravnjen, ozelenjen i osvetljen tako da će to biti ne samo zaštita od poplava, već i jedno izuzetno lepo šetalište, kaže Stambolić.

Spilo, Klenovac i Lučani

Predsednica opštine Lučani naglašava da su pripreme za izgradnju bedema s razlogom trajale malo manje od godinu dana.

– Bedem je zapravo zaštitna linija desne obale reke Bjelice. Prvi put se sada, prilikom njegove izgradnje, kod nas primenjuju nove tehnologije i novi materijali za gradnju jedne takve linije. Radi se o zahtevnoj gradnji čija je priprema morala da bude odgovarajuća. Moram da kažem da je bedem za Lučane višestruko važan. On će pre svega pružati zaštitu industrijskoj zoni i privrednim subjektima, ali će i meštanima sela Dljin i naselja Potkraj omogućiti miran san. Uporedo sa rešavanjem problema na desnoj obali Bjelice, radi se i regulacija tri bujična potoka. Sva ta tri potoka veoma povećavaju stepen opasnosti od poplava i zbog toga su sada izrađena i rešenja njihove regulacije. Radi se o potocima Spilo, Klenovac i Lučani za koja nije bilo lako uraditi dobra projektna rešenja. Na potoku Lučani biće izgrađen čitav objekat za pumpe i postrojenja koja će regulisati ustave, na potoku Spilo se gradi usporni tunel dužine 180 metara, a Klenovac će biti regulisan bedemima i pumpnim postrojenjima, rekla je Stambolić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *