Majski grad naneo ogromnu štetu na poljoprivrednim usevima u čačanskom kraju

Majski grad naneo ogromnu štetu na poljoprivrednim usevima u čačanskom kraju

Najteže su pogođene voćarske kulture - kajsije, šljive, jabuke i trešnje

0
Foto: Dzenarika info

Na poslednjoj sednici čačanskog Gradskog veća usvojeni su izveštaji o šteti na poljoprivrednim usevima od grada i poplava.

– Šteta izazvana gradom koji je padao 19. maja iznosi 493.878.000,00 dinara, time je obuhvaćeno 527,5 hektara uglavnom pod kajsijom, trešnjom, šljivom i jabukama. U pitanju je 287 domaćinstava, računajući i Institut za voćarstvo koji je takođe pretrpeo značajne štete, kaže Bojan Gavrilović, predsednik Komisije za procenu štete.

Znatno manja šteta od junskih poplava

Nakon nevremena praćenog gradom, čačanski kraj su u junu zadesile i poplave prilikom kojih su najviše oštećene ratarske kulture.

– Oko 97 domaćinstava je podnelo zahtev za utvrđivanje štete, poplavljeno je oko 93 hektara poljoprivrednog zemljišta, a šteta je procenjena na 17,5 miliona dinara. Tokom obilnih padavina najviše su stradale ratarske kulture poput deteline, lucerke, kukuruza i ječma na području Mrčajevaca i Katrge, kaže naš sagovornik.

Ostalo je da se obiđe još 17 domaćinstava čiji su usevi oštećeni prilikom grada koji je nedavno zadesio Gornju Gorevnicu, Milićevce i Miokovce.

POSTAVI ODGOVOR