Malinari: Bojimo se da je ovo nešto jače od države

Malinari: Bojimo se da je ovo nešto jače od države

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, kaže da je Ministarstvo poljoprivrede stalo iza malinara i izražava bojazan da probleme pravi nešto što je jače od države

0

Asocijacija malinara Srbije raspolaže podatkom da je prošle godine u Srbiju uvezeno 40.000 tona malina, a njihov predsednik Dobrivoje Radović kaže da je bez papira, na crno, uvezeno još toliko. Radović tvrdi da je to značajno oštetilo budžet zemlje i dodaje da će na večerašnjem sastanku biti razmotren izlaz iz trenutne situacije.

– Ova situacija mora da se razreši jer sve ovo ne vodi ničemu. Pitanje maline je ogroman problem u čije rešavanje moraju da se uključe sve institucije. Ovo je faktički vanredno stanje u Srbiji. Ministarstvo poljoprivrede je stalo iza nas, plašim se da je ovde nešto jače od države. Mislim da pojedini monopolisti i tajkuni, a stojim iza ovoga što kažem, treba da se urazume. Oni moraju da shvate da smo mi iscrpljeni i finansijski i na sve druge načine. Trenutna situacija je toliko loša da mislim da neko pokušava da dolije benzin na vatru, kaže Radović.

Zašto je uvozna malina vrednija od domaće?

Predsednik Asocijacije malinara Srbije postavlja pitanje kako je moguće da je prošle godine otkupna cena maline bila 230, a ove 120 dinara i pita gde se izgubila razlika.

– Da li je razlika nestala u nekontrolisanom uvozu? Da li je nečiji profit bio toliko važan? Sveža malina se uvozi po ceni od 2,10 do 2,15 evra, a prosek po kojem je prošle godine uvožena zamrznuta malina bio je 2,25 evra. Naravno da se pitamo šta se dešava. Sad mnogi tvrde kako imamo mnogo maline pa je zbog toga cena niska. To je neistina. Maline u Srbiji ove godine nema kao prošle, rekao je Radović.

POSTAVI ODGOVOR