Malinari večeras odlučuju šta im je činiti

Malinari večeras odlučuju šta im je činiti

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, tvrdi da odlazak srpske delegacije u Poljsku sa ciljem praćenja tržišta i utvrđivanja ovogodišnje otkupne cene maline, nije doneo ništa novo i da šteta kojoj su srpski malinari ove godine izloženi zbog niske otkupne cene iznosi sto miliona evra

0

Upravni odbor Asocijacije malinara Srbije ponovo će na večerašnjem sastanku razmatrati ovogodišnju situaciju na tržištu maline. Dobrivoje Radović, predsednik ove Asocijacije, tvrdi da odlazak srpske delegacije u Poljsku sa ciljem praćenja tržišta i utvrđivanja ovogodišnje otkupne cene maline nije doneo ništa novo i da šteta kojoj su srpski malinari ove godine izloženi zbog niske otkupne cene iznosi sto miliona evra.

– Ono što je dobro jeste da smo saznali da je, prema oceni doktora Aleksandra Leposavića, stručnjaka za voćarstvo a posebno za malinarstvo, kvalitet maline u Poljskoj za 50% lošiji od kvaliteta naše maline. Takođe, tamošnje cene su u trendu rasta, a i država stimuliše proizvodnju ovog voća. Uprkos obećanjima, po povratku delegacije iz Poljske nismo uspeli da formiramo ovogodišnju otkupnu cenu za Srbiju, kaže Radović.

„Bez obzira šta ko kaže – monopol postoji“

Predsednik Asocijacije malinara Srbije tvrdi da je rod maline u Srbiji ove godine u odnosu na prošlu manji za 50% i da bi samim tim i cena trebalo da bude viša.

– Izvoznici su na sastanku sa ministrom poljoprivrede Srbije pre nekoliko dana obećali da će formirati cenu od 160 dinara po kilogramu maline za celu teritoriju Srbije. Međutim, do sinoć se to nije desilo, a pri tom, izvoznici to sa nama proizvođačima nisu ni dogovarali, oni su to obećali ministru poljoprivrede. Zato ćemo mi večeras morati da odlučimo šta ćemo i kako ćemo dalje, pogotovu zato što neko očigledno pokušava da našu fabriku pod vedrim nebom odvede u stečaj. Mnogi tvrde da nema monopola i traže nam da dokažemo njegovo postojanje što nama nije u moći, ali ja i dalje tvrdim da monopol postoji, kategoričan je Radović.

„Nismo ničije sluge“

Dobrivoje Radović se na trenutak osvrnuo i na cenu kupina:

– Prošle godine je prosečna otkupna cena jednog kilograma kupina bila 33 dinara, a izvožena je po ceni od 150 do 200 dinara. Ove godine navodno na tržištu nema kupina. Da li to neko priča da bi uvezao kupine iz Meksika kao 2015. godine? Da li to neki pojedinci hoće da zgrnu taj deo novca? Mislim da to više ne može tako. Mi nismo ničije sluge, ni srpske, ni inostrane, izjavio je Radović.

POSTAVI ODGOVOR