Manje korisnika geronto-programa u Lučanima zbog nedostatka novca

Manje korisnika geronto-programa u Lučanima zbog nedostatka novca

- Na terenu je to izuzetna potreba, postoji dosta staračkih i samačkih domaćinstava. Mi pokušavamo da im pomognemo na različite načine, kaže Natalija Darković

0

Usluga geronto-programa u opštini Lučani nekada je obuvatala 150 korisnika, ali ove godine taj broj će biti smanjen za trećinu. Natalija Darković, direktorka lučanskog Centra za socijalni rad, kaže da je razlog za takvu situaciju nedostatak novca i ističe da su potrebe za gerontodomaćicama neuporedivo veće.

– Na terenu je to izuzetna potreba, postoji dosta staračkih i samačkih domaćinstava. Mi pokušavamo da im pomognemo na različite načine, odobravanjem jednokratnih novčanih pomoći za lečenje, za nabavku lekova, sredstava za higijenu, prehrambenih artikala i drugo. Koristi se mreža na terenu kako bi se korisnicima pomoglo i bez svakodnevnog pružanja usluge pomoći u kući, kaže naša sagovornica.

Mali broj korisnika će dobiti uslugu geronto-programa

Ranije je Centar za socijalni rad u Lučanima inicirao uslugu pomoći u kući koja je tada rađena na osnovu projektnih aktivnosti, a prema rečima Natalije Darković, kasnije je ta usluga postala i pravno regulisana.

– To se rešavalo projektno par godina, a onda smo inicirali da usluga geronto-programa bude i pravno regulisana u opštinsku Odluku o proširenim pravima korisnika. Po osnovu toga, opština je jedne godine iz budžeta finansirala izvođenje ove usluge, a onda više nažalost nije bilo sredstava za tako nešto. Međutim, opština je u svom budžetu sada izdvojila nešto novca, tako da ćemo mi u ovoj godini jednom malom broju korisnika pružiti uslugu gerontoprograma. Očekujemo da na proleće krene raspisivanje tendera, a na njemu će tu uslugu dobiti licencirani pružalac usluga, kaže Natalija Darković.

POSTAVI ODGOVOR