Martovski mraz smanjio prinos kajsije, očekivana cena 50 dinara za industrijsku kajsiju

Martovski mraz smanjio prinos kajsije, očekivana cena 50 dinara za industrijsku kajsiju

Iz Udruženja „Miokovačka kajsija” smatraju da, zbog smanjenog ovogodišnjeg prinosa, cena industrijske kajsije ne bi smela da bude niža od 50 dinara, dok bi konzumna kajsija trebalo da košta oko 100 dinara

0

Zbog niskih temperatura u martu ovogodišnji rod kajsije u miokovačkom kraju je značajno umanjen, a u pojedinim voćnjacima rod je i više nego prepolovljen, kažu iz Udruženja „Miokovačka kajsija”.

Iz ovog Udruženja smatraju da zbog smanjenog prinosa ove godine cena industrijske kajsije ne bi smela da bude niža od 50 dinara, dok bi konzumna kajsija trebalo da košta oko 100 dinara, kao što je to bio slučaj pre dve godine kada je prinos ove voćke zbog prolećnog mraza takođe bio veoma nizak.

Berba kajsije počinje za 10 do 15 dana

– Vegetacija je ove godine počela petnaestak dana ranije, pa će i berba ovog voća početi ranije, odnosno za nekih 10 do 15 dana. Mraz koji je bio prisutan u martu doveo je do toga da rod kajsije u našem kraju bude smanjen, i to rod domaće kajsije za 60 odsto, a sorte „roksana” i „zaklopačka ruža” za 80 odsto, navodi Vojkan Tomić iz Udruženja „Miokovačka kajsija”.

POSTAVI ODGOVOR