[rstr_selector]

Mašinsko ulje ponovo pliva Moravom, nadležni ne rešavaju problem

Udruženje ljubitelja ptica i prirode „Sove na oprezu” već godinu i po dana ukazuje na problem zagađenja Zapadne Morave, koje po njihovom mišljenju dolazi iz Lupnjače. Dragiša Petrović, predsednik ovog Udruženja, kaže da su se više puta obraćali nadležnim inspekcijama i državnim organima, ali konkretan odgovor ko je zagađivač nisu dobili.

Petrović je od Zavoda za javno zdravlje u Čačku prošle godine tražio rezultate analiza uzorkovane vode, koji bi mogli da otkriju zagađivača.

– Dobio sam odgovor da su oni izvršili vanredni inspekcijski nadzor korita Lupnjače od ušća do kruga Slobode, da su napravili zapisnik i na tome se završilo. Posle nekog vremena sam tražio taj zapisnik, ali ga nisam tražio preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, već direktno. Na to su mi odgovorili da nisam strana u postupku, što bi trebalo da znači da je neki postupak pokrenut, ali ne znam protiv koga, to mi nisu rekli. Na tome se sve završilo, kaže Petrović.

Zagađena Morava„Ne postoji politička volja da se problem oko zagađenja reši”

Nakon zagađenja reke koje je primećeno 11. avgusta ove godine, Zavod za javno zdravlje radio je analize vode 15, 17, 25. i 26. avgusta na osnovu uzoraka sa gradske plaže, iz Lupnjače, ispod kruga Slobode, iznad tog kruga, kao i 500 metara od samog ušća Lupnjače u Zapadnu Moravu, kaže Petrović.

– Takođe sam tražio i rezultate tih analiza, ali ovoga puta Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja i dobio sam ih. Meni je prilično jasno šta se tu događa, jednostavno ne postoji politička volja da se ovo reši, kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, zagađenje reke primećeno je i ovog meseca, tačnije 4. i 8. septembra.

– To je bilo skoro i siguran sam da će se dešavati i u budućnosti. Naše je da to ponovo zabeležimo i pratimo dešavanja. Masnoća koja pluta je zapravo mašinsko ulje iz obrade nekih postrojenja, ne meša se sa vodom, kači se za biljke i verovatno jedan deo završava pod vodom, tako da je pitanje da li to utiče na ribe ili ne, zaključuje naš sagovornik.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *