[rstr_selector]

Matija Bećković otvorio 51. „Disovo proleće“

U čačanskom Domu kulture u četvrtak je održano književno veče pod nazivom „Ćeraćemo se još“ na kome je gost bio akademik Matija Bećković, čija su književna dela u žiži javnosti više od pola veka.

Pred prepunom salom Bećković je imao tu čast da otvori 51. Disovo proleće.

Akademik Matija Bećković je jedan od vodećih bardova srpskog književnog života, autor je antologijskih knjiga poezije i beseda i pripada generaciji pisaca koja svakom svojom knjigom izaziva veliko interesovanje. Matija Bećković bio je laureat 27. Disovog proleća 1990. godine, kada je Disovom zavičaju podario „Nadkokot“, knjigu sa ilustracijama Mome Kapora koja se po svojoj osobenosti i lepoti izdvojila kao umetničko delo. Danas se delom akademika Matije Bećkovića istrajno bave i književni kritičari i pisci i dežurni ideolozi…Ali srećom, ponajviše čitaoci. Upravo čitaocima Matija Bećković poklanja Sabrana dela u dvanaest knjiga od kojih je jedanaest u izdanju „Štampara Makarija“ objavljeno za prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, a poslednja, pod naslovom „Oli mi ga dat“, biće promovisana krajem marta.

Čačanskoj publici Matija Bećković je čitav sat govorio stihove, od „Svetog Save“, „Kosova“, do „Ćeraćemo se još“, „Kad budem mlađi“, „Kad budem još mlađi“, „Nisi ti više mali“, „Kad dođeš u bilo koji grad“ i druge koji su nagrađeni dugim aplauzima.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *