Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Mazut se izlio u Moravicu, u Ivanjici proglašena vanredna situacija

Juče se u Ivanjici dogodila ekološka katastrofa kada se velika količina mazuta izlila u Moravicu, a nadležni su odmah preduzeli sve mere za čišćenje reke.

– Utvrđeno je da je mazut putem atmosferske kanalizacije dospeo u Moravicu, alarmiran je Štab za vanredne situacije i proglašena je vanredna situacija, predviđene su mere za zaustavljanje daljeg curenja, odnosno presečena je atmosferska kanalizacija i začepljena je cev, jedan bager je iskopao veću rupu oko mesta gde je presečena cev, tako da je curenje u Moravicu zaustavljeno. Tražena je pomoć Okružnog štaba za vanredne situacije za istakanje preostalog mazuta u cisternu, obaveštene su „Srbija Vode” i nadležne inspekcije i krenulo se sa uklanjanjem mazuta. NIS nam je uputio dve cisterne i jedna privatna firma iz Požege jednu cisternu i oko jedan sat noćas smo krenuli sa istakanjem preostalog mazuta i završili smo oko šest sati. Mazut je poslat u Kosjerić, u Javno Preduzeće „Toplane”, oni su prihvatili da ga drže na lageru, kaže Budislav Vukašinović, načelnik Štaba za vanredne situacije u Ivanjici.

Uzrok izlivanja mazuta i dalje nepoznat

Vukašinović kaže su ekološki inspektori naložili mere za otklanjanje posledica zagađenja, a da će se naknadno utvrditi kako je mazut dospeo u atmosfersku kanalizaciju, a odatle u Moravicu.

– Bolnica je otvorena 1978. godine i ta cisterna je od tada u zemlji, pa pretpostavljamo da je zbog korozije došlo do perforacije te cisterne gde je izlazio mazut i nekim putem dospeo u atmosfersku kanalizaciju, nije nam jasno kako jer ovde ima podzemnih voda tako da ćemo to tek naknadno utvrditi. Moramo angažovati stručnjake za ovu oblast da vidimo šta se desilo i da li ta cisterna može da se osposobi ili mora da se zameni novom cisternom.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *