Meštanima Mojsinja naloženo da zatvore kanale koje su sami sanirali

Meštanima Mojsinja naloženo da zatvore kanale koje su sami sanirali

0

Saobraćajna inspekcija u Čačku naložila je Mesnoj zajednici Mojsinje, da zatvori kanale pored puta koje su meštani prokopali nakon prošlogodišnjih poplava, tokom akcije koju su sami organizovali kako bi mogli da prilaze svojim kućama.

Naime, u maju prošle godine, veliki broj puteva u Mojsinju je odnela voda, kanali su ostali zatrpani granjem i nanosima blata i peska, zbog čega je Savet ove mesne zajednice u nekoliko navrata tražio pomoć nadležnih.

Marko Đoković, predsednik MZ Mojsinje, kaže da se JP „Gradac“, koje je nadležno da se bavi ovim problemom, nijednom nije oglasilo na njihove pozive, pa su meštani nejmajući kud, sami uzeli stvar u svoje ruke. Sakupili su novac, pokrenuli seljane i mehanizaciju i za sedam dana meštani Mojsinja su sanirali dva najfrekventnija i najnužnija putna pravca, put pored seoskog groblja i kroz Pavloviće.

Đoković kaže da je godinu dana kasnije savetu Mesne zajednice, koji je bio inicijator ovih radova, stiglo rešenje saobraćajnog inspektora da se cevi u kanalima moraju zatvoriti, jer MZ nije nadležna za izvođenje radova ove vrste.

– Nakon nepunih godinu dana kada su završili radove, pojavila se saobraćajna inspekcija sa primedbom da nismo smeli da izvršimo samostalno uređenje, i ako moram da napomenem da dok smo izvodili radove, svima je bila interesantna priča koju su svi medij propratili, zato što smo jedinstvena mesna zajednica na teritoriji Srbije koja je samostalno izvršila neku akciju i na taj način rešila probleme svojih građana. Nakon godinu dana dobili smo rešenje da propusne cevi treba da zapušimo jer smo neovlašćeno izvršili postavljanje tih cevi i da zapušimo kanal koji smo pročistili, odnosno da stavimo zaptivke i da vodu usmerimo u drugi pravac, zato što je JP „Gradac“ jedino nadležno za resavanje takvih problema, a upravo ono nije izvelo te radove, kada smo od njih to tražili, već zajednički Mesna zajednica i meštani, jer nismo imali drugi izbor – kaže Marko Đoković.

POSTAVI ODGOVOR