Milišići i četiri poplave

Milišići i četiri poplave

Porodica Milišić iz Guče preživela je četiri poplave, ali su zabrinuti da se to ne ponovi i ugrozi zdravlje dece; upućeni upozoravaju da prilikom sledećeg nevremena neće biti poplavljena samo kuća Milišića

0

Mladomiru Milišiću iz Guče kuća je četiri puta plavljena za poslednjih nekoliko godina, a poslednji put tokom sinoćne oluje. Vlasnik kuće smatra da su uzroci plavljenja ljudska nemarnost i nedostatak kanalizacije, a kao najveći problem navodi nebrigu nadležnih za zdravlje gučanske dece.

milisici-2– U našoj ulici ima 30 dece uzrasta od tri meseca do 12 godina, a na nas niko ne obraća pažnju. Nemamo rešeno pitanje kanalizacije i sva kanalizacija, onako otvorena, ide kroz centar Guče. Nama su sad problem deca i njihovo zdravlje. Pusti kuće, pare i sve. Kuću ćeš uvek ponovo da napraviš, a pare da zaradiš. Obraćao sam se predsednici opštine i Direkciji za puteve, ali ništa nisam postigao, kaže Milišić.

Naše naravi

U Vatrogasnoj stanici u Guči saznajemo da je glavni uzrok plavljenja Milišićeve kuće otpad koji građani bacaju u potok koji vodi sa Baralića brda iz pravca Kravarice i koji pravi takozvanu dabrovu branu. S obzirom na to da su vodotoci drugog reda u nadležnosti lokalnih samouprava, postavlja se pitanje zašto komunalna inspekcija ne rešava ovaj problem, a u Vatrogasnoj stanici Guča izražavaju bojazan da narednog puta neće biti poplavljena samo jedna kuća. Da je uzrok plavljenja organski i svaki drugi otpad iz pomenutog potoka, slaže se i Milišić.

– Ovde je problem kišnica koja poveća nivo vode u potoku koji niko ne čisti. Imam utisak da neko stalno upisuje da silne sate provodi na čišćenju potoka i kanalizacije da bi za to uzeo pare, a da pri tom baš ništa ne očisti. Ništa ja ne tražim, samo da svako radi ono za šta je nadležan. Meni ne treba nikakav novac, nikakva odšeta, samo da moja porodica može mirno i zdravo da živi, naglašava Milišić.

„Dragačevo putevi“ ne stižu svuda

Opštinska uprava Lučani pripremila je projektnu dokumentaciju za uređenje vodotokova drugog reda u kojoj se našlo i uređenje spornog potoka Dupljaj. Prema rečima Zorana Vučićevića, šefa lučanskog Odseka za inspekcijske poslove, uzrok svih problema je loše urađen propust na potoku u blizini Milišićeve kuće.

– Mi čistimo potok posle poplava, ali naši građani za sve što ne znaju gde da bace, bacaju u potok i u reku. Vode su nam pune plastike, vreća, flaša, granja i drugog otpada. Dakle, velika nemarnost i neozbiljnost naših građana uzrokuje začepljenje mostova i propusta, pa zato dolazi do izlivanja voda u stambene i pomoćne objekte. Nama će republika preusmeriti sredstva i ja se nadam da ćemo uskoro rešiti pitanje tog potoka i svih ostalih koji u Dragačevu prave probleme. Mi imamo samo jedno lokalno preduzeće koje se time bavi, „Dragačevo putevi“ i realno je da oni ne mogu stalno da dežuraju sa svoja dva skipa na dva propusta, rekao je Vučićević.

 

POSTAVI ODGOVOR